28-06-2015
zmieñ rozmiar tekstu
A+ A-
Jedz wiêcej b³onnika, a schudniesz. Osoby, które dodawa³y wiêksze ilo¶ci b³onnika do swej standardowej diety, straci³y na wadze, obni¿y³y u siebie ci¶nienie krwi i zmniejszy³y poziom cukru we krwi.
Prosta dieta bogata w mo¿e zapewniæ korzy¶ci zdrowotne i ³atwiej jest j± utrzymaæ ni¿ wymagaj±cy wielu zmian sposób od¿ywiana siê.
Uczeni z University of Massachusetts Medical School w Worcester zaprosili do badañ 240 osób, które odznacza³y siê ryzykiem rozwoju . Naukowcy poprosili uczestników o dokonanie dietetycznych zmian na ca³y rok.
Po³owa badanych mia³a zwiêkszyæ spo¿ycie b³onnika o co najmniej 30 gramów dziennie, przy czym nie chodzi³o o spo¿ywanie suplementów, ale dostarczanie sobie b³onnika dziêki okre¶lonej ¿ywno¶ci, np. owocom, warzywom i produktom pe³noziarnistym.
Druga po³owa mia³a stosowaæ siê do wskazówek dietetycznych Amerykañskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association, AHA), które zawieraj± 13 elementów. Dotycz± one m. in.: jedzenia wiêcej owoców i warzyw, zmniejszenia spo¿ycia i soli, wybierania chudego bia³ka, ograniczania spo¿ycia alkoholu czy równowa¿enia spo¿ycia bia³ek, t³uszczów i wêglowodanów.
U podobnej ilo¶ci uczestników z obu grup odnotowano , przy czym by³ on nieco wy¿szy u tych, którzy stosowali dietê rekomendowan± przez AHA. Wszyscy za¶ do¶wiadczyli i zmniejszenia poziomu cukru we krwi.
Jednocze¶nie odkryto, ¿e znacznie trudniej by³o przestrzegaæ diety AHA ni¿ zwiêkszyæ ilo¶æ b³onnika. - Osobom, którym trudno przestrzegaæ skomplikowanych zaleceñ dietetycznych, warto wydaæ tylko jedno zalecenie: zwiêkszenie spo¿ycia b³onnika mo¿e byæ rozwi±zaniem- mówi dr Yunsheng Ma z University of Massachusetts Medical School w Worcester.
Zwiêkszenie ilo¶ci b³onnika w diecie skutkuje uczuciem syto¶ci, które zniechêca do siêgania po dodatkowe porcje czy niezdrowe s³odkie lub t³uste przek±ski. Eksperci podkre¶laj±, ¿e taki sposób od¿ywiania siê jest relatywnie ³atwy do przestrzegania, a jego korzy¶ci - znacz±ce.
Cukrzyca to choroba przewlek³a metaboliczna, która charakteryzuje siê podwy¿szonym stê¿eniem glukozy (hiperglikemi±) we krwi. Wyró¿nia siê dwa g³ówne typy cukrzycy. Typ 1 ma pod³o¿e autoimmunologiczne, za¶ typ 2 jest wynikiem insulinoodporno¶ci i zaburzeñ w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Oty³o¶æ to nadmierne zmagazynowanie tkanki t³uszczowej, do którego prowadzi nadmierna poda¿ energii dostarczanej w po¿ywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z oty³o¶ci± powi±zane s± ró¿norakie dolegliwo¶ci: cukrzyca, nadci¶nienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »