22-06-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Eksperci z World Cancer Research Fund oraz American Insitute for Cancer Research wyszczególnili 7 reguł, które o 34 proc. zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu różnorodnych chorób.
W artykule opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition naukowcy rekomendują, że aby utrzymać dobry stan zdrowia, trzeba:
- dbać o zachowanie prawidłowej masy ciała
- podejmować co najmniej 30 minut dziennie
- unikać produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru
- ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza )
- jeść warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste
- ograniczyć do maksymalnie 2 jednostek dziennie dla mężczyzn i 1 dziennie dla kobiet
- w przypadku pań - karmić piersią dziecko co najmniej do szóstego miesiąca życia dziecka.
Aby potwierdzić skuteczność tych reguł, uczeni przez dwanaście lat monitorowali nawyki żywieniowe i inne elementy stylu życia u 380 tysięcy osób w 9 krajach europejskich. Badacze porównali stan zdrowia uczestników, którzy przestrzegali wspomnianych reguł z samopoczuciem i zagrożeniem chorobami osób nie podporządkowujących się tym zasadom.
Okazało się, że ci, którzy skrupulatnie przestrzega 7 reguł, mieli o 50 proc. niższe prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób układu oddechowego, o 44 proc. mniejsze prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób układu krążenia i o 20 proc. mniejsze szanse na śmiertelną postać raka.
W szczególności najbardziej skuteczne okazały się dwie wskazówki - dbanie o odpowiednią wagę (co zmniejszyło ryzyko przedwczesnej śmierci o 22 proc.) oraz stosowanie jadłospisu bogatego w produkty pochodzenia roślinnego (zmniejszyło ryzyko śmierci o 21 proc.).
Jeśli chodzi o ryzyko zgonu z powodu raka, najistotniejsze okazały się: menu bogate w warzywa i owoce, ograniczenie spożycia alkoholu i karmienie piersią - zmniejszają ryzyko odpowiednio o 17, 21 i 10 proc.