02-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Jedna porcja gotowanej (ok. 220 gramów) to tylko ok. 17 kcal., a zawiera jeden gram białka, mniej niż gram tłuszczu i trzy gramy węglowodanów. Poza tym dostarcza 40 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 16 proc. manganu, 14 proc. witaminy C, 13 proc. potasu i 10 proc. magnezu. W nieco mniejszych ilościach zawiera też: witaminę K, , miedź, fosfor, witaminę B6 i tiaminę (witaminę B1) oraz wapń, , czy .
Cukinia polecana wszystkim, którzy chcą schudnąć
Cukinia ma niewiele skrobi, za to dużo błonnika, co sprawia, że szybciej wywołuje uczucie sytości i zniechęca do przejadania się, więc pomaga w odchudzaniu.
Ponadto zagwarantuje uczucie najedzenia na dłużej, właśnie m. in. ze względu na zawartość błonnika i to, że i cechuje się niskim indeksem glikemicznym.
Warzywo pomaga zadbać o serce
Cukinia odznacza się niewielką ilością , sodu i tłuszczu oraz wspomaga zachowanie odpowiedniej równowagi węglowodanów. Wszystko to sprawia, że pozwala zadbać o serce. Co więcej, ponownie znaczenie ma błonnik - jego większa ilość w diecie oznacza niższe ryzyko wystąpienia udaru mózgu, nadciśnienia i chorób serca. Cukinia dostarcza też kwasu foliowego, który także wspiera .
Produkt dobry dla wzroku
Luteina i zeaksantyna to dwa przeciwutleniacze w cukinii, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem. Warzywo jest także dobrym źródłem witaminy A, która poprawia zdrowie oczu.
Cukinia może zmniejszyć poziom cukru
Szczególnie diabetycy mogą skorzystać z uwzględnienia cukinii w swoim menu - warzywo zawiera niewielkie ilości węglowodanów, co pozwala lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
„Lek" na astmę
Ze względu na duże ilości witaminy C cukinia jest pomocna w walce z astmą. Przyczyniają się do tego także jej przeciwzapalne właściwości, jak również obecność miedzi. Astmatycy, którzy sięgają po cukinię, mogą liczyć na osłabienie objawów choroby.
Ochrona przed rakiem okrężnicy
Ponownie, ważną rolę odgrywa tu . To składnik, który ma ważne funkcje - m. in. pochłania nadmiar wody w jelicie grubym i pomaga skutecznie pozbyć się odpadów z organizmu. Z tego powodu błonnik pomaga zapobiec rakowi okrężnicy.
Pomoc dla skóry
Cukinia może być kosmetykiem pielęgnacyjnym do skóry. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i wspomagają regenerację oraz pielęgnację skóry. Poprawia nawilżanie i przyspiesza regenerację komórkową.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »