Strona głównaZdrowieSer chroni przed cukrzycą?

Ser chroni przed cukrzycą?

Osoby stosujące zbilansowaną dietę nierzadko rezygnują z umieszczania wielu serów w swoim menu, ale nowe badania sugerują, że produkty te mogą zapobiec cukrzycy.
Ser chroni przed cukrzycą? Prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2, choroby często związanej z , może zostać zmniejszone o około 12 procent, jeśli regularną przekąskę stanowią sery, mówią naukowcy.

Mimo wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, sery mogą być równocześnie bogate w rodzaj tłuszczu dobry dla organizmu, twierdzą uczeni.

Tłusta żywność już dawna uważana jest za niezdrową, bo podnosi ryzyko rozmaitych chorób, ale ocena roli produktów mlecznych, takich jak mleko, masło, sery, jogurty, pozostaje ambiwalentna.

Jak pokazały badania, większość produktów mlecznych nie wykazuje takiego samego korzystnego efektu jak ser, z możliwym wyjątkiem jogurtu.

typu 2 występuje wtedy, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości , by prawidłowo funkcjonować.

Objawy mogą być kontrolowane poprzez zdrową i monitorowanie poziomu glukozy we krwi, ale chorzy muszą także zażywać leki.

Jednym z powodów, dla których smakosze sera mogą cechować się mniejszym ryzykiem cukrzycy, może być fakt, że proces fermentacji powoduje jakąś reakcję, która chroni przed cukrzycą i .

Pomimo optymistycznych rezultatów, organizacja Diabetes UK ostrzega przed jedzeniem większej ilości sera przed potwierdzeniem ich w kolejnych badaniach. Ciągle najpowszechniej rekomendowaną dietą jest ta zbilansowana, pełna owoców, warzyw, zawierająca małe ilości i tłuszczu, mówią członkowie Diabetes UK.

Wyniki badań opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy