Strona głównaZdrowieRyby: zdrowie w diecie

Ryby: zdrowie w diecie

Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
Ryby: zdrowie w diecie Ryby uznawane są za nieodłączny składnik prawidłowej diety. Wzmacniają serce, opóźniają procesy starzenia, mają też pozytywny wpływ na wygląd skóry i włosów. Najbardziej cenione są gatunki morskie, zawierające dużą ilość kwasów tłuszczowych , odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Ich bogatym źródłem jest zwłaszcza łosoś, halibut, sardynka czy śledź. Porcji zdrowia dostarczą nam także chude ryby, takie jak sandacz, sola, pstrąg lub okoń, polecane zwłaszcza osobom będącym na diecie. Co więcej, gatunki o niskiej zawartości tłuszczu obfitują w witaminy z grupy B.

Jak wybrać zdrową i świeżą rybę?

Wybierając dania z ryb w nadmorskich kurortach, zwróćmy uwagę czy są to gatunki występujące w danym regionie. Istotny będzie także sposób ich przyrządzenia.

– Najzdrowsze są świeże ryby, gotowane na parze, pieczone w folii lub na grillu. W ten sposób zachowują one cenne kwasy tłuszczowe i witaminy. Zdecydowanie unikajmy dań rybnych w oleju, sosach czy smażonych w grubej panierce – podpowiada Agnieszka Faryniarz, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Aby mieć pewność, że zjemy zdrowy posiłek, najlepiej wybrać się do mniejszych smażalni, działających w sąsiedztwie gospodarstw rybnych. W takich miejscach możemy także najczęściej kupić i samemu ją przyrządzić. Decydujmy się na mniejsze okazy, mające naturalny zapach oraz sprężystą, błyszczącą skórę i bladoczerwone skrzela. Odpowiednio wybrane i przygotowane ryby będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim dostarczą naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Moc zalet

Lista korzyści wynikających ze spożywania ryb jest bardzo długa.

– Ich podstawową zaletą jest duża zawartość białka, które charakteryzuje się wysoką strawnością, wynoszącą około 93-97%, a więc wyższą od strawności białek mięsa wołowego (87-89%) – przyznaje dietetyk.

Dodatkowo, białko hamuje apetyt i wspomaga proces odchudzania. Mięso ryb zawiera również ważne sole mineralne, takie jak: selen, wapń i magnez. Jest źródłem witamin (m.in. A, D i E) wspomagających pracę układu pokarmowego, wzmacniających pamięć i koncentrację, a także jodu, odgrywającego ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Z uwagi na tak liczne właściwości dla zdrowia i kondycji organizmu, warto sięgać po ryby nie tylko podczas pobytu nad morzem. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, dania z ryb powinniśmy spożywać minimum dwa razy w tygodniu.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy