22-08-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Statystyki mówią, że u jednego na sześciu Amerykanów, w pierwszym rzędzie seniorów ze średnią wieku 70 lat zostanie zdiagnozowany rak prostaty. Szansa na wyleczenie może znajdować się w diecie roślinnej. Przeprowadzono badania, z których wynika, że zmiana diety na roślinną poparta kuracją antystresową wydaje się być efektowna w spowolnieniu lub zatrzymaniu rozwoju raka prostaty.
Studia przeprowadzone przez dr Gordona A. Saxe i jego kolegów, z Moore Center and School of Medicine przy University of California, Były skupione na zmianie poziomu antygenu gruczołu krokowego (ang. PSA – Prostate Specific Antygen). PSA jest glikoproteiną wytwarzaną w gruczole krokowym, obecną we krwi w stężeniu podwyższonym w przypadku przerostu prostaty oraz raka prostaty. Badano zmianę wskaźnika PSA w odpowiedzi na ograniczenie stresu i dietę opartą na produktach roślinnych.
Pacjentów poproszono, aby zwiększyli spożycie żywności pochodzenia roślinnego, jedli produkty pełnoziarniste, strączkowe i owoce a ograniczyli spożycie mięsa, produktów mlecznych i wysokoprzetworzonych węglowodanów.
Zapewniono im także kuracje antystresową polegającą na ćwiczeniu Yogi oraz Tai Chi.
Połączenie obu kuracji zaowocowało tym, że znacząco zredukowano poziom PSA, co wskazywało na spowolnienie rozwoju raka prostaty.
Czterech na dziesięciu pacjentów całkowicie zredukowało poziom PSA, co wskazywałoby na możliwość ustania objawów choroby w pewnym stopniu. U dziewięciu na dziesięciu stwierdzono ograniczenie poziomu PSA oraz zwolnienie jego wzrostu.
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »