23-01-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
od dawna jest w Indiach stosowana jako środek aromatyzujący i konserwujący oraz składnik popularnej w tej kuchni przyprawy . Co ciekawe, starsi mieszkańcy tego kraju rzadziej niż inni cierpią na chorobę Alzheimera i odznaczają się lepszą wydajnością poznawczą. Badacze postanowili więc sprawdzić, na ile kurkumina może mieć efekty ochronne w zakresie zdrowia poznawczego.
Już wcześniejsze badania wykazały, że kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne i . Teraz przeprowadzono 18-miesięczne testy z udziałem osób w wieku od 51 - 84 lat. Okazało się, że ci, którzy codziennie jedli suplementy kurkumowe, wykazywali poprawę pamięci i uwagi, a także pewną poprawę nastroju w porównaniu do osób otrzymujących placebo.
Wspomniane wyniki uzyskano zarówno dzięki testom poznawczym, jak i skanom PET. Na podstawie tych ostatnich badań ustalono, że u osób, którym podawano kurkumę, było znacznie mniej złogów amyloidowych i białka tau w obszarach mózgu, które kontrolują pamięć i funkcje emocjonalne. Jak wiadomo, złogi te mają związek z rozwojem i .
Dokładny sposób działania kurkuminy nie jest jasny, ale autorzy sądzą, że ochronne właściwości przyprawy mogą być skutkiem jej wpływu na zmniejszanie stanu zapalnego w mózgu, powiązanego zarówno z chorobą Alzheimera, jak i .
Wyniki badań są dostępne w The American Journal of Geriatric Psychiatry
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »