Strona głównaZdrowiePrzeziębienia: czas na zimową dietę

Przeziębienia: czas na zimową dietę

Wciąż jeszcze nie znaleziono skutecznego lekarstwa chroniącego nas przed przeziębieniem. Są jednak sposoby, które mogą pomóc zapobiegać przeziębieniom, a jeśli już je złapiemy, pomogą zmniejszyć jego nasilenie.
Przeziębienia: czas na zimową dietę Jednym ze sposobów by wzmocnić układ odpornościowy przed sezonem jesienno-zimowym jest odpowiednia dieta. – Ważnym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest właściwe odżywianie. Dlatego dobrze zbilansowana dieta pomaga zachować zdrowie podczas sezonu przeziębieniowego – mówi dr Agnieszka Kowalik, dietetyk. – Natomiast niedostatecznie zróżnicowana dieta, która nie obejmuje wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu składników, może osłabić naszą odporność.

Dobrze zbilansowana dieta obejmuje nie tylko owoce, warzywa, całe ziarna i białka, ale również tłuszcz - jest on absolutnie integralną częścią prawidłowej diety pomagającej zachować zdrowie.

Jedną z istotniejszych funkcji tłuszczu jest absorbowanie ważnych dla organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Badania dowodzą, że witaminy D i A są szczególnie ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego. Bez udziału tłuszczu, organizm ludzki nie może przetwarzać tych witamin i nie możemy z nich korzystać, kiedy naprawdę ich potrzebujemy - czyli szczególnie w okresie przeziębień i grypy.

Dzienne spożycie tłuszczu powinno dostarczać 30% energii pochodzącej ze składników pokarmowych. Jednak istnieją pewne tłuszcze, które służą nam lepiej niż inne. Niezbędne nienasycone tłuszcze nazywane są "dobrymi tłuszczami", ponieważ są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dobre tłuszcze mają również wiele innych korzyści i pomagają utrzymać ciało w ogólnym dobrym stanie zdrowia. Ponadto niezbędne nienasycone tłuszcze pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Aby dać układowi odpornościowemu odpowiednie wsparcie i w celu utrzymania ogólnego zdrowia, warto wprowadzić nienasycone tłuszcze do codziennej diety. Oto kilka wskazówek jak tego dokonać:

  • Wybieraj produkty, które zawierają tłuszcze roślinne i ogranicz tłuszcze zwierzęce.
    Te "złe tłuszcze" nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego) mogą mieć przy nadmiernym spożyciu negatywny wpływ na zdrowie, tak jak każda nieodpowiednia dieta. Lepiej więc do smarowania używać miękkiej margaryny zamiast masła. Margaryna jest zrobiona na bazie oleju roślinnego i dostarcza naszemu organizmowi dobre, niezbędne tłuszcze roślinne.
  • Zamiast smażyć na smalcu czy maśle, zacznij używać różnych olejów roślinnych np. rzepakowego lub słonecznikowego.
  • Zastąp czerwone mięso rybami, zwłaszcza tłustymi takimi, jak łosoś, tuńczyk czy makrela.
  • Ryby te są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają naturalne właściwości przeciwzapalne, które wzmacniają odporność.
  • Dodaj porcję owoców i warzyw do diety, ponieważ są one bogatym źródłem witamin.
Przestrzegając tych prostych porad żywieniowych, możesz zoptymalizować funkcje układu immunologicznego i poprawić ogólny stan zdrowia. Zdrowa dieta jest jednym z najlepszych sposobów zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób, takich jak przeziębienie. Należy jednak pamiętać o innych środkach ostrożności takich jak: regularne mycie rąk, unikanie dotykania twarzy swojej i innych, utrzymanie otoczenia w czystości (w domu, w pracy) i dużo odpoczynku.

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:27:47, 18-11-2011 ~gość: 192.100.112.xxx

    Dlaczego? Dlaczego zawsze powtarzacie te klamstwa? Jesli smazyc, to tylko na smalcu, albo oleju z jak najmniejsza iloscia tluszczy wielonienasyconych (choc i tak smalec bedzie lepszy)!!! A to dlatego, ze tluszcze nasycone sie nie utleniaja i nie przetwarzaja na trans izomery - bardzo szkodliwe dla nas zwiazki!

    Nastepne klamstwo, to olej rzepakowy! Tloczony jest na goraco, a wiec sporo jego nienasyconych tluszczy jest utlenionych i zamienionych w tluszcze trans! Jesli rzepakowy, to tylko tloczony na zimno, a ten ciezko dostac i czesto przechowywany jest niewlasciwie (powinien byc przechowywany w lodowce, tak jak inne tloczone na zimno i nierafinowane oleje, np. bardzo zdrowy olej lniany).

    Co wiecej - nie nalezy uzywac margaryny zamiast masla. Po pierwsze spora czesc margaryn wciaz jest wytwarzana w technologii zwiekszajacej znacznie wyzej wspomniane tluszcze trans, a po drugie maslo zawiera oprocz witaminy D rowniez tluszcze wielo i jednonienasycone!! I to nieprzetworzone, jak to sie dzieje w margarynie! Na koniec przypomne o tzw. czynniku X zawartym w masle, ktorego prozno szukac w margarynach.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy