Strona głównaZdrowiePrzetworzone mięso zmniejsza szanse na długowieczność

Przetworzone mięso zmniejsza szanse na długowieczność

Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Przetworzone mięso zmniejsza szanse na długowieczność [© Barbara Dudzińska - Fotolia.com] Jak informuje artykuł zamieszczony niedawno w czasopiśmie BMC Medicine, jedzenie dużej ilości potraw mięsnych jest związane z większym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu i nowotworów.

Międzynarodowy zespół naukowców kierowany przez uczonych z Uniwersytetu w Zurychu, przeanalizował dane z dużego badania EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) dotyczącego zdrowia i odżywiania się Europejczyków, w którym wzięło udział około pół miliona osób w wieku 35 - 69 lat z dziesięciu różnych krajów. Z zebranych w ciągu trzynastu lat informacji wynika, że spożycie przetworzonego mięsa na poziomie 160 g dziennie wiąże się z wyższym o 44 procent ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu osób jedzących około 20 g tych produktów dziennie.

Szacuje się, że trzech procent przedwczesnych zgonów z powodu chorób układu krążenia i raka można by zapobiec poprzez ograniczenie w codziennym menu przetworzonego mięsa na do 20 g. Naukowcy odkryli również, że osoby, których dieta obejmowała nadmierne ilości przetworzonych artykułów mięsnych, częściej niż inni prowadziły niezdrowy tryb życia - , spożywały nadmierną ilość alkoholu.

Za podstawę relacji pomiędzy przetworzonym mięsem a wyższym prawdopodobieństwem wcześniejszej śmierci uważa się zawartość w produktach tego rodzaju: tłuszczu, soli i azotanów stosowanych jako środki konserwujące.

Autorzy badań rekomendują ograniczenie w menu szynki, kiełbas czy salami do pięćdziesięciogramowych porcji trzy razy w tygodniu. Jednocześnie zaznaczają jednak, że nie powinno być całkowicie wyeliminowane z diety, jest ono także źródłem witamin, minerałów i białka niezbędnych dla dobrego zdrowia człowieka.

Uczeni szeroko polecają dietę śródziemnomorską, która jest ceniona m. in. ze względu na właściwości wspomagające zapobieganie chorobom przewlekłym i została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Dieta ta obfituje w owoce, warzywa, zboża, rośliny strączkowe oraz i , ale nie wyklucza określonych porcji czerwonego mięsa, a nawet słodyczy. Jak przekonują dietetycy, nie istnieje „złe" jedzenie", a tylko nieodpowiednie zestawianie produktów i nieadekwatna dla potrzeb zdrowego organizmu ilość jednych przy niedostatku drugich.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy