Strona głównaZdrowiePrzetworzone mięso zagrożeniem dla zdrowia serca

Przetworzone mięso zagrożeniem dla zdrowia serca

Być może kiełbaski i bekon wypadły z wielu list zakupów już jakiś czas temu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i modę na zdrową żywność, teraz naukowcy znaleźli kolejne dowody na to, że lepiej zrezygnować z przetworzonego mięsa.
© OlegD - Fotolia.comBadania przeprowadzone w Harvard School of Public Health wskazują, że dieta obejmująca takie produkty, jak wędliny, boczek, salami i szynka zwiększa ryzyko chorób serca, podczas gdy jedzenie świeżego czerwonego mięsa - wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny - nie ma takiego wpływu. Zarówno nieprzetworzone i przetworzone mięso zawiera podobną ilość tłuszczu w jednym gramie.

Do takich wniosków doprowadziła analiza 20 badań obejmujących łącznie ponad 1.200.000 osób z 10 krajów. Na ich podstawie oszacowano wpływ jedzenia różnych rodzajów mięsa na ryzyko zachorowania na choroby serca oraz cukrzycy.

Okazało się, że jedzenie 50-gramowych porcji wędlin na dobę było związane z wyższym o 42% ryzykiem chorób serca i 19% wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Taka porcja odpowiada kilku plastrom szynki lub jednej małej kiełbasce.

Naukowcy nie są pewni, co powoduje opisywaną różnicę, ale sugerują, że może to być spowodowane faktem, iż przetworzone mięso zawiera dodatek soli i innych chemicznych środków konserwujących.

- Jeśli lubisz czerwone mięso, nadal uwzględniaj je w zrównoważonej diecie zdrowej dla serca. Wybieraj jednak chude kawałki i samodzielnie zajmij się ich przygotowaniem przy użyciu zdrowszych metod - gotowania, grillowania, czy pieczenia. Jeśli chcesz dodać smaku, spróbuj świeżych i suszonych ziół, przypraw i chili zamiast soli - radzi Victoria Taylor, dietetyczka z British Heart Foundation

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:21:13, 23-05-2010 adriana57

    Mięsa można z powodzenie zastąpić rybą, warzwami.Jednak nie wszystkim uda się zrezygnować
    z wędlin.Wykonanie jest pracochłonne,przy małej ilości zupiełnie nie ekonomiczne.Wiele
    osób lubi wędliny i kupuje to na co ma ochotę.W sklepach leży wiele wysoko przetworzonych
    wędlin.Brak jest natomiast informacji o tym z czego dany produkt sie sklada i co zawiera /np.jaki % tłuszczu,mięsa ,dodatkow smakowych /.Na wielu wyrobach brak jest daty przydatności do spożycia.
    Jeżeli takowa istnieje to tylko dla sprzedawcy,potencjalny konsumeny jej nie zna.Kontrola zjadanych ilości bialka ,tłuszczu, kaloryczność itp wymyka się albo jest policzona "na oko".
    Przydałaby się większa kontrola PIH w sklepach i u producentów.
    ... zobacz więcej
  • 21:22:42, 23-05-2010 bronczyk

    Znowu straszą. Po co to komu. Nie wiem. Jakbym tak ciągle oglądała swoje jedzonko pod kątem różnych schorzeń pewnie bym zapadła na zdrowiu z powodu głodu.
  • 04:22:56, 24-05-2010 wawik

    Mnie tam nie nastraszą.
    Ponad siedem lat robię swoje wedliny i co najciekawsze to, że wybieram najtuściejsze części do wyrobów, a umierają nawet ci co jedzą tylko trawę.
  • 06:36:56, 24-05-2010 tadeusz50

    Przez te parę lat co żyję na tym łez padole, co jakiś czas słyszę, czytam. To jet niezdrowe, tamto też i tak w końcu pewnie bym zmarł z głodu stosując się do takich wskazówek. Jem to co mnie smakuje i na co mam ochotę.
  • 11:48:24, 24-05-2010 basia1247

    Ja też jem wszystko na co mam ochotę i jeszcze mogę..Kto chce to niech nie je i nie uświadamia mnie na siłę. Mniam mniam
  • 10:03:43, 25-05-2010 eos

    Od dwóch lat nie jadam mięsiwa i jego przetworów.
    I wiecie co? NIGDY WCZEŚNIEJ nie miałam tak dobrej morfologii oraz doskonale uregulowanej przemiany materii. Zniknęły kłopoty ze skóra - wieczne wypryski na buzi, bóle żołądka i parę jeszcze innych okropieństw.

    Rozumiem, że ludzie mięsiwo lubią i jedzą. Dla domowników kupuję tu:

    http://lap-pol.pl/ REWELACJA!

    Mogę polecić z czystym sumieniem! Obsługa rewelacyjna - bardzo miła, profesjonalnie doradzą i zrealizują zamówienie. Wędliny, kiełbasy pachnące naturalną wędzarnią, ziołami, pieprzem i naturalnością. Skład zawartości i proces technologiczny podany. Można wybrać i degustować. Produkty otrzymane, podzielone na części przechowują się w zamrażalce doskonale.
    Naprawdę smakowite

    Nie wiem tylko jak wawik wytrzyma tą ,,konkurencję"

    Pozdrawiam,
    ... zobacz więcej
  • 12:44:36, 25-05-2010 taneska

    A ja kupuję mięsko w prywatnym sklepie i je piekę z ziołami, mięsko też co prawda, może być "pędzone", ale w końcu na coś trzeba umrzeć!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy