Strona głównaZdrowieProdukty stanowiące najlepsze źródło przeciwutleniaczy

Produkty stanowiące najlepsze źródło przeciwutleniaczy

Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.
Jakie produkty są najlepszymi źródłami ? Norwescy i amerykańscy uczeni sporządzili listę artykułów spożywczych o najwyższej zawartości antyoksydantów w jednej (stugramowej) porcji:

Jeżyny


© Shestakoff - Fotolia.comZawierają 5,75 milimoli przeciwutleniaczy na 100 gramów produktu.

Te letnie owoce są na szczycie katalogu, ponieważ zawierają „zawrotną" ilość przeciwutleniaczy. Ponadto nie mają tłuszczu i stanowią źródło kwasu foliowego oraz . Są świetną podstawą koktajli i deserów, a także świetnie smakują jako świeże. Można też zamrozić jeżyny i jeść je przez cały rok.

Orzechy włoskie

© Vivian Seefeld - Fotolia.comZawierają 3,77 milimoli antyoksydantów na 100 gramów.

W orzechach nie ma , jest niska ilość sodu i wiele witamin oraz minerałów. Poleca się umieszczenie ich w diecie poprzez np. dorzucenie do sałatek, musli czy puddingu.

Truskawki

© darios44 - Fotolia.comZawierają 3,58 milimoli przeciwutleniaczy w 100 gramach.

mają tak mało kalorii, że można je jeść niemal bez ograniczeń. Stanowią doskonały dodatek do deserów, koktajli, sałatek. Chętnie są także spożywane jako świeże.

Gotowane karczochy

© Comugnero Silvana - Fotolia.comW stu gramach produktu znajduje się 3,56 milimoli przeciwutleniaczy.

Są jednocześnie dobrym źródłem przeciwutleniaczy i żelaza. Ponadto osłabiają rozstrój jelit i pomagają dobrym bakteriom rozwijać się w układzie pokarmowym.

Poleca się gotowanie przez 20 minut z jednym lub dwoma plasterkami cytryny, liściem laurowym i odrobiną soli.

Żurawina

© annalovisa - Fotolia.comZanotowano 3,13 milimoli antyoksydantów w 100-gramowej porcji.

Poza właściwościami przeciwutleniającymi, owoce te wykazują przeciwzapalne działanie mogące pomóc w zapobieganiu problemom dróg moczowych oraz powstrzymywać rozwój innych infekcji.

Ponieważ jest zbyt cierpka, by jeść ją świeżą, robi się z niej dżemy, oraz dodaje do zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw.

Maliny


© msghita - Fotolia.comW 100 gramach owoców są 2,87 milimole przeciwutleniaczy.

mają długą historię zastosowań w medycynie począwszy od problemów z migdałkami po bóle brzucha, a także wzmocnienie macicy w czasie ciąży.

Są także niezwykle bogate w witaminę C. Świeże lub mrożone owoce można wykorzystać do sałatek owocowych, deserów lub zjeść je z jogurtem.

Jagody

© marrakeshh - Fotolia.comZawierają 2,68 milimoli na 100 gramów.

Poza silnymi właściwościami przeciwutleniającymi jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi .

(borówki czernice) nie są kwaśne i mogą być spożywane na surowo. Pozwoli to zachować ich relatywnie wysoką zwartość witaminy C.

Mielone goździki

© gabe9000c - Fotolia.comW stu gramach produktu znajdują się 2,64 milimole antyutleniaczy.

Jakkolwiek trudno uczynić z tej przyprawy istotny element codziennego menu, warto postarać się o jej obecność w diecie. Trzeba przypomnieć, że można dodawać je do dań z drobiu lub mięsa, a także przy przyrządzaniu dyni czy do grzańca.

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Choroba Parkinsona - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy