04-07-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Przyczyny nadmiaru są różne, nierzadko oddziałują na to czynniki genetyczne, ale nie bez znaczenia jest także sposób odżywiania się i niedostateczna ilość ruchu. Odpowiednia jest niezbędna dla zachowania adekwatnej ilości i jakości lipoprotein we krwi. Niektóre produkty są szczególnie polecane dla ograniczenia poziomu tzw. złego cholesterolu.
Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Badania wykazały, że produkty o dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają ilość "złego" cholesterolu, tj. lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) cholesterolu i wzrost "dobrego" cholesterolu, tj. lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL).
Każda osoba z podwyższonym poziomem cholesterolu musi zwiększyć ilość HDL i obniżyć LDL, co pomoże osiągnąć oliwa z oliwek.
Poleca się dodanie jednej lub dwóch łyżki oliwy z oliwek do codziennych sałatek lub używanie oliwy do gotowania.
Margaryna z tłuszczami wielonienasyconymi Margaryna z wysoką zawartością również pomoże obniżyć poziom cholesterolu LDL.
Warto sięgnąć po wersję „light" tego produktu, która cechuje się zmniejszoną zawartością tłuszczu i soli. Niektóre margaryny tego rodzaju zostały specjalnie opracowane w celu obniżenia cholesterolu LDL - nawet o 25%, jeśli je się te artykuły codziennie. Takie margaryny zawierają fitosterole, które uniemożliwiają wchłanianie tłuszczów z diety i obniżają poziom tłuszczu we krwi.
Rośliny strączkoweFasola, soczewica, groch, soja mają wysoką zawartość błonnika i są bogate w ochronne składniki odżywcze, w tym minerały, witaminę B i fitoskładniki, które chronią serce. Błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu i ogranicza dostarczanie organizmowi nadmiaru kalorii.
Ponadto rośliny strączkowe cechują się naturalnie niską zawartością tłuszczu i nie zawierają cholesterolu. Poza tym mają niski (GI), tj. nie powodują znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu.
Warto postarać się jeść rośliny strączkowe co najmniej trzy do czterech razy w tygodniu a najlepiej codziennie.
Jogurt niskotłuszczowyI inne odtłuszczone produkty nabiałowe są szczególnie polecane wobec faktu, że ich pełnotłuste wersje są bogate w tłuszcze nasycone.
Nie należy ograniczać nabiału w diecie, ponieważ skutkować to może niedostatkiem wapnia, minerału niezbędnego dla zdrowego funkcjonowania serca i pomagającego zapobiec osteoporozie.
Niskotłuszczowy jogurt jest szczególnie dobrym wyborem, ponieważ obfituje w białko, wapń i bakterie Lactobacillus, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Owoce i warzywa bogate w antyoksydantyWszystkie owoce i warzywa mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i chronią serce. Dwie grupy są szczególnie przydatne, tj. te owoce i warzywa, które są bogate w witaminę C albo w beta-karoten.
Bogate w są wszystkie owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny i naartjies), wszystkie owoce jagodowe (żurawina, truskawka, jeżyna, itp.), guawa, mango, cała rodzina warzyw kapustnych (zielony i kapusta pekińska, brokuły, brukselka), a także słodka papryka i papryka chili.
Pokarmy bogate w beta-karoten to wszystkie ciemnożółte owoce (morele, żółte brzoskwinie, mango) i warzywa o podobnej barwie (dynia, słodkie ziemniaki, marchew) oraz ciemnozielone warzywa (brokuły, kapusta, szpinak).
Jeśli cierpisz na chorobę serca lub podniesiony poziom cholesterolu, upewnij się jesz pięć porcji owoców i warzyw dziennie.
Zobacz także:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »