15-11-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Praktykowanie uważności skupionej na zdrowym odżywianiu może być dobre dla serca - poprawia samoświadomość i pomaga ludziom przestrzegać diety zdrowej.
Kiedy osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi wzięły udział w ośmiotygodniowym programie obniżania ciśnienia krwi opartym na , lepiej przestrzegały diety zdrowej dla serca.
- Uczestnicy programu wykazali znaczną poprawę w przestrzeganiu diety zdrowej dla serca, która jest jednym z głównych czynników wpływających na poziom ciśnienia krwi, a także poprawiła się ich samoświadomość, która ma wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe - mówi prof. Eric B. Loucks z Uniwersytetu Browna.
- Poprawa świadomości tego, jak się czujemy podczas różnych jedzenia różnych produktów, jak ogólnie czuje się nasze ciało, a także jakie wówczas mamy myśli, i odczucia fizyczne, może wpływać na wybory żywieniowe - zauważa prof. Loucks.
Jak wynika z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia, , główna przyczyna chorób układu krążenia, jest najważniejszym czynnikiem ryzyka przedwczesnej śmierci na całym świecie: co roku prowadzi do około 10,8 miliona możliwych do uniknięcia zgonów. Tymczasem nadciśnienie w znacznej mierze można kontrolować.
- Niemal każdy może kontrolować ciśnienie krwi poprzez zmianę diety, podejmowanie aktywności fizycznej, stosowanie leków przeciwnadciśnieniowych, minimalizowanie spożycia alkoholu i monitorowanie reakcji na stres - wyjaśnia prof. Loucks.
Program uważności skupionej na sercu.
Wykorzystany w badaniu program zmniejszenia ciśnienia krwi oparty na uważności, trenuje uczestników w takich umiejętnościach, jak: medytacja, joga, samoświadomość, kontrola uwagi i regulacja emocji. W jego ramach uczestnicy uczą się, jak ukierunkować te umiejętności na zachowania pomagające obniżyć ciśnienie krwi.
Sesje obejmowały osiem 2,5-godzinnych cotygodniowych sesji grupowych i jednego całodniowego odosobnienia, a także zalecano praktykę domową przez 45 minut, sześć dni w tygodniu. Grupa kontrolna otrzymała broszury edukacyjne na temat nadciśnienia. Wszyscy uczestnicy zaś zostali zaopatrzeni w domowe urządzenia do monitorowania ciśnienia.
Po sześciu miesiącach grupa uważności ściślej stosowała dietę (skonstruowaną specjalnie w celu obniżania poziomu ciśnienia). Poza tym poprawiła się w tej grupie świadomość interoceptywna (czyli proces odczuwania i interpretowania sygnałów pochodzących z własnego ciała).
- Program daje uczestnikom narzędzia ułatwiające wprowadzenie zdrowych dla serca zmian w diecie, które mogą obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia- wnioskuje prof. Loucks.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »