30-05-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Porównano dwie różne diety: jedną określaną jako (o ograniczonym czasie, w którym się je) i dietę o obniżonej kaloryczności, aby sprawdzić, która z nich jest lepsza u osób zagrożonych rozwojem .
- Przestrzeganie postu przerywanego może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - mówi profesor Leonie Heilbronn z Uniwersytetu w Adelajdzie.
Osoby, które przez trzy dni w tygodniu jadły tylko między 8:00 a 12:00, po 6 miesiącach wykazywały większą tolerancję na glukozę niż osoby na codziennej, .
Cukrzyca typu 2 rozwija się, gdy komórki organizmu nie reagują w odpowiedni sposób na insulinę i organizm traci zdolność do dostatecznej produkcji tego hormonu, który jest odpowiedzialny za kontrolowanie poziomu glukozy we krwi.
Szacuje się, że prawie 60 procent przypadków cukrzycy typu 2 można opóźnić lub im zapobiec dzięki zmianie diety i stylu życia.
W 18-miesięcznym badaniu wzięło udział ponad Australijczyków. Zarówno uczestnicy stosujący post przerywany, jak ci na diecie niskokalorycznej doświadczyli podobnej utraty wagi. Jednak to pierwszy z wymienionych sposobów odżywiania się istotnie osłabił ryzyko cukrzycy.
Wyniki potwierdzają, że czas posiłków ma znaczenie dla poziomu zagrożenia cukrzycą i post przerywany zwiększa korzyści dla organizmu, niezależnie od utraty wagi, co może mieć wpływ na praktykę kliniczną - ocenia Xiao Tong Teong z Uniwersytetu w Adelajdzie.
Potrzebne są dalsze badania, by sprawdzić, czy takie same korzyści występują przy nieco dłuższym oknie czasowym, w którym można jeść.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »