29-08-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.
Cukrzyca typu 2 ma związek z modyfikowalnymi czynnikami ryzyka, takimi jak niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej i palenie papierosów. Ważny może być jednak i inny czynnik: czas, w którym jemy. - Wiemy, że pora posiłków odgrywa istotną rolę w regulacji rytmów okołodobowych oraz kontroli glukozy i lipidów, jednak niewiele badań dotyczyło związku między posiłkami lub powstrzymywaniem się od jedzenia a - mówi Anna Palomar-Cros, współautorka badań.
Oceniono związek między częstotliwością i czasem posiłków a występowaniem cukrzycy. Uczestnicy online informowali o tym, co jedli i pili w ciągu 24 godzin w ciągu 3 nie następujących po sobie dni, a także o czasie posiłków. Takie dane zbierano średnio przez siedem lat.
Ryzyko zachorowania było istotnie wyższe w grupie osób, które regularnie jadły po godzinie 9 rano, w porównaniu z tymi, które jadły przed godziną 8 rano. - Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom - wyjaśnia Palomar-Cros.
Co więcej, odkryto, że późna kolacja (po 22:00) wydawała się zwiększać ryzyko choroby, a częstsze jedzenie (około pięć razy dziennie) wiązało się z niższą częstością występowania cukrzycy. Przedłużone powstrzymywanie się od jedzenia okazało się korzystne tylko wtedy, gdy oznaczało zjedzenie wczesnego śniadania (przed 8 rano) i wczesnej kolacji.
- Wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed 8 rano i ostatni posiłek przed 19 mogą pomóc zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 - podsumowuje Manolis Kogevinas, współautor badania. Co ciekawe, już wcześniej ten zespół badawczy znalazł związek między wczesną kolacją a niższym ryzykiem lub .
Wyniki potwierdzają, że chronodieta (tj. związek między dietą, rytmem okołodobowym i zdrowiem) ma wpływ zapobieganie cukrzycy typu 2 i innym chorobom przewlekłym.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »