23-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Co umieścić w jadłospisie - pomarańcze czy sok pomarańczowy? Uczeni postanowili to sprawdzić.
![Pomarańcze czy sok pomarańczowy? Czym się raczyć, podpowiadają uczeni [© PhotoSG - Fotolia.com] Pomarańcze czy sok pomarańczowy? Czym się raczyć, podpowiadają uczeni [© PhotoSG - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Pomarancze-czy-sok-pomaranczowy-Czym-sie-raczyc-podpowiadaja-uczeni_img54c2b7d86b95c.jpg)
Wielu ekspertów ds. zdrowia doradza jedzenie pomarańczy zamiast picia , bo ta pierwsza opcja jest ma dawać więcej korzyści. Okazuje się jednak, że to nie takie proste.
Większość ludzi woli pić sok pomarańczowy, żeby go sobie zaserwować bowiem wystarczy jedynie otworzyć karton i nalać do szklanki, tymczasem owoce trzeba obierać... Niektórzy znawcy tematu jednak namawiali do jedzenia pomarańczy, bo soki mogą nie dostarczać tak wielu składników odżywczych i często są dodatkowo dosładzane. W efekcie napój może być bardziej kaloryczny niż się zakłada i mieć wysoki .
O tym, że warto sięgać po cytrusy, wiadomo od dawna. Pomarańcze oferują takie wspomagające zdrowie składniki, jak karotenoidy i flawonoidy, które mogą m. in. pomóc obniżyć ryzyko niektórych nowotworów i .
Odkryto jednak, że chociaż soki oferują znaczne ilości cukru, są formą, z której organizm łatwiej może absorbować składniki odżywcze.
Jak wynika z badań, produkcja pasteryzowanego soku pomarańczowego nieznacznie obniża poziom karotenoidów i , ale istotnie poprawia biodostępność tych substancji, tzn. sprawia, że lepiej je wchłaniamy. Co więcej, chociaż wyciskanie owoców znacznie zmniejsza poziom , te, które zostają, także są bardziej biodostępne niż w kawałkach pomarańczy.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Agricultural and Food Chemistry.