Strona głównaZdrowiePolenta, mamałyga... kaszka kukurydziana czyli smak i zdrowie

Polenta, mamałyga... kaszka kukurydziana czyli smak i zdrowie

Mieszkańcy środkowej czy zachodniej Polski nie do końca znają możliwości kaszki kukurydzianej. Jest ona natomiast znana we wschodniej Małopolsce oraz w Europie Południowo-Wschodniej.
Polenta, mamałyga... kaszka kukurydziana czyli smak i zdrowie [© andraphoto58 - Fotolia.com] Kaszę kukurydzianą wytwarza się oczywiście z przemiału kukurydzy. Jak wszystkie kasze, również kaszka kukurydziana może pochwalić się bardzo pozytywnymi właściwościami. Jest jednym z produktów stosowanych w diecie bezglutenowej, dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy A, B i E, zawiera związki mineralne (magnez, potas, fosfor) oraz mikroelementy (selen, kobalt). Można z niej sporządzić gotowe potrawy z dodatkiem owoców, sera, śmietany, konfitur. Świetnie sprawdza się także w diecie małego dziecka. W krajach latynoskich produkuje się z niej mąkę kukurydzianą, z której później wyrabia się świetnie znane - także u nas - placki tortilla. Kaszka kukurydziana w naszej szerokości geograficznej znana jest przede wszystkim ze swej obecności w... mamałydze. Mamałyga to narodowa, rumuńska potrawa, którą pierwotnie przygotowywano z kaszy gryczanej. Dawniej nazywana była potrawą biedoty i spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie oraz na obiad - jako dodatek. Obecnie Rumuni spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją z owczym lub krowim serem - na słodko. Odmianą mamałygi jest polenta, czyli ludowa potrawa z Włoch. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest jej grillowanie. Gotową masę przekłada się do niskiego naczynia, by wystygła, a następnie kroi na kawałki i grilluje. Często podaje się ją z masłem, serem czy z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub bulionu), choć tak naprawdę sposobów podania polenty jest we włoskiej kuchni kilkaset.

- Kaszka kukurydziana nie jest szczególnie popularna w naszym kraju i występują kłopoty, żeby ją spotkać w marketach - mówi Tomasz Czubachowski z Bio Raj. Polenta występuje w trzech głównych odmianach - żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera), najczęściej jednak można spotkać się z odmianą żółtą. Kaszka kukurydziana nie zawiera glutenu i to właśnie konsumenci, u których występuje brak tolerancji na tę mieszaninę białek, najlepiej znają możliwości polenty.

Jak przygotować polentę? Tak naprawdę potrzebna jest tylko kaszka kukurydziana - polenta, woda, sól i... dużo energii. Do zagotowanej wody należy wsypać powoli polentę, mieszając dynamicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Po dwóch minutach należy zmniejszyć ogień, zamienić trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zaopatrzyć się w cierpliwość - sekretem udanej polenty jest jej odpowiednia gęstość, którą danie osiąga... po 40 minutach ciągłego mieszania! Idealna polenta po tym czasie przestaje przylegać do ścianek naczynia i nabiera jednolitej, kremowej konsystencji. Ze szpinakiem, prawdziwkami, porami i grillowanym kurczakiem, sosem serowym czy też pomidorowym z pewnością będzie smakowała wyśmienicie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy