Strona głównaZdrowiePolacy jedzą za dużo soli

Polacy jedzą za dużo soli

6 lutego w Sali Obrad Urzędu Miasta Krakowa odbędzie się konferencja zorganizowana przez Fundację „Prophylaktikos" otwierająca Program Naukowo - Edukacyjny „Profilaktyka Niedoboru Jodu w Polskim Społeczeństwie".
Podczas spotkania eksperci wyjaśnią, dlaczego powinniśmy ograniczać sól i jak jednocześnie uzupełniać niedobory jodu. Opowiedzą także o skutkach nadmiaru soli w codziennej diecie, przedstawią programy prewencyjne prowadzone w Collegium Medicum UJ, a także zaprezentują rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące ograniczenia spożycia soli i modyfikacji profilaktyki niedoboru jodu.

Polacy zjadają ponad 10 gramów soli dziennie, z czego ponad 5 gramów dodają do potraw. To zdecydowanie za dużo, bo według Światowej Organizacji Zdrowia bezpieczną dla naszego organizmu ilością jest jedynie 5 gramów (w tym 2,5 grama soli kuchennej dodawanej do potraw).

Skutkiem tak wysokiego spożycia soli kuchennej jest przede wszystkim nadciśnienie, na które choruje już ponad 9 milionów Polaków.

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy