24-05-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Badanie wykazało, że osoby pijące większe ilości mleka i serwujące sobie przetwory mleczne, zdobywają znacznie lepsze wyniki w testach pamięci i innych badaniach czynnościowych mózgu w porównaniu do osób, które unikają mleka.
Picie co najmniej jednej szklanki codziennie pomoże nie tylko w dostarczaniu sobie potrzebnych składników odżywczych, ale i może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu oraz sprawność umysłową.
Uczeni z University of Maine odkryli, że ludzie pijący mleko lepiej wypadają w testach sprawności umysłowej.
W badaniach wzięło udział ponad 900 mężczyzn i kobiet w wieku 23 - 98 lata. Uczestniczy przechodzili rozmaite testy, m. in. testy , funkcji wzrokowo- przestrzennych, zdolności werbalnych i pamięci roboczej. Wypełnili też kwestionariusze, w który dokładnie określali ilość spożywanego mleka i produktów nabiałowych.
W serii ośmiu różnych miar wydajności umysłowej, niezależnie od wieku, ci, którzy pili co najmniej jedną szklankę mleka każdego dnia, mieli przewagę nad pozostałymi.
Najwyższe noty we wszystkich ośmiu wynikach zyskały osób o najwyższym spożyciu mleka i przetworów mlecznych, a najniższe ci, którzy najrzadziej sięgali po produkty tego rodzaju.
Korzyści z diety bogatej w nabiał utrzymywały się także po uwzględnieniu innych czynników , które mogą mieć wpływ na zdrowie mózgu, w tym chorób układu krążenia oraz wielu rozmaitych aspektów stylu życia i diety.
Autorzy badań zachęcają lekarzy do promowania diety bogatej w nabiał nie tylko ze względu na to, że wspomaga ona zdolności poznawcze. Mleko przydaje także innych korzyści zdrowotnych - wcześniejsze analizy wykazały, że jest niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu kostnego oraz układu sercowo-naczyniowego. Eksperci zaznaczają jednocześnie, że warto sięgać po nabiał w wersji light lub odtłuszczonej. Ponieważ ten pełnotłusty może przysporzyć problemów z układem krwionośnym. Wykazano m. in., że jedzenie pełnotłustych produktów mlecznych przyczyniło się do zwiększenia ryzyka i .
Wyniki badań opublikowano w magazynie International Dairy Journal.