Strona głównaZdrowieOwoce cytrusowe pomagają zapobiec udarom u kobiet

Owoce cytrusowe pomagają zapobiec udarom u kobiet

W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
Owoce cytrusowe pomagają zapobiec udarom u kobiet Nowe dane pozwalają na rekomendację większej ilości owoców cytrusowych w ramach codziennej porcji owoców i warzyw. Pozwoli to na zmniejszenie ryzyka niedokrwiennego udaru mózgu, wskazują uczeni z Norwich Medical School w University of East Anglia w Wielkiej Brytanii.

Możliwe, że flawanony w poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych lub zmniejszają stany zapalne, co jest związane z udarem mózgu, twierdzą naukowcy.

Aby zyskać maksymalną korzyść, owoce są bardziej polecane niż soki, ponieważ zawierają więcej flawanonów i brak w nich nadmiarowego cukru.

Flawanony należą do grupy związków flawonoidowych, których skuteczność w zapobieganiu różnych chorob dowiedziono w wielu badaniach. Poza warzywami i owocami, znajdują się np. w czekoladzie, która jednakże jest dość kaloryczna.

Uczeni przeanalizowali dane zebrane w ciągu 14 lat z Health Study przez amerykańskie pielęgniarki. Badaniami objęto prawie 70.000 kobiet, które regularnie informowały o swoim menu, w tym o ilości warzyw i owoców.

W ciągu trwania testów zanotowano 1 803 . Około połowy z nich było spowodowanych było zakrzepami.

Ogólne spożycie flawonoidów nie zmniejszało ryzyko udaru, ale spożycie flawanonów - tak. Panie, które miały najwięcej flawanonów w diecie, były o 19% mniej narażone na udar mózgu wywołanego skrzepem krwi w porównaniu do kobiet unikających produktów z tymi związkami.

Badacze odkryli, że 95% flawanonów w diecie pochodzi z owoców cytrusowych i soku pomarańczowego oraz grejpfrutowego. Panie, który miały najwyższe spożycie flawanonów, jadły codziennie średnio 470 miligramów tych zwiazków. Najmniejsza ilość przyjmowanych flawanonów - to średnio 150 miligramów dziennie. Typowy kawałek owoców cytrusowych zawiera 45 do 50 miligramów flawanonów.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy