Strona głównaZdrowieOwies a "zły" cholesterol

Owies a "zły" cholesterol

Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
© airborne77 - Fotolia.comDo takich wniosków doszli naukowcy z University of Teesside w Middlesbrough, którzy przeanalizowali dane zebrane w trakcie 10 różnych badań dotyczących wpływu produktów z pełnego ziarna na zdrowie dorosłych osób. Osiem projektów badawczych uwzględniało produkty z pełnego owsa. Łącznie w badaniach udział wzięło 914 osób, które miały przynajmniej jeden z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej.

serca jest jednym z najczęstszych schorzeń układu krążenia. Rozwija się w efekcie zwężenia naczyń krwionośnych (tzw. wieńcowych) odżywiających mięsień sercowy, co powoduje niedokrwienie serca. Jednym z poważniejszych czynników wpływających na ryzyko tego schorzenia jest wysoki poziom całkowitego oraz "złego" cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy naczyń.

Z analizy wynika, że dieta bogata w pokarmy z pełnego ziarna owsa może pomóc w redukcji stężenia cholesterolu we krwi i w ten sposób obniżać ryzyko choroby wieńcowej. Ostateczna ocena zjawiska jednak wymaga dalszych, bardziej złożonych i dłuższych badań.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:37:57, 18-06-2012 zośka1234

    mój lekarz ostatnio również poradził mi, abym na obniżenie cholesterolu włączyła do diety wysokobłonnikowe otręby owsiane, które w odróżnieniu od pszennych składają się głównie z rozpuszczalnego błonnika pokarmowego i dlatego przyczyniają się między innymi do obniżenia poziomu cholesterolu. Można je jadać same, dodawać do zup, sosów czy nawet mięsa, smak otrąb w pożywieniu gnie, tzn. że są dla nas niewyczuwalne, ale swoje robią, po miesiącu przez który włączyłam błonnik do codziennej diety widzę że mój cholesterol jest lepszy. Trzeba jednak pamiętać, żeby pic przy tym duże ilości wody, aby się nie "zapchać"
    ... zobacz więcej
  • 11:16:27, 11-07-2012 janusz5062

    A co sądzicie o suplementach zawierających betaglukan z owsa ?
  • 15:47:38, 10-08-2012 zośka1234

    osobiście uważm, że każdy z nas powinien włączyć owies do swojej codziennej diety, co wyjdzie nam tylko na korzyść, pewnie większość zNas nie ma pojęcia jak dobroczynny wpływ na nasz organizm ma owies i jego "pochodne".
  • 21:24:58, 10-08-2012 Kaima

    Dotychczas sporadycznie jadałam na śniadanie owsiankę z błyskawicznych płatków owsianych. Pewnie to za mało, a i płatki mocno przetworzone. Ciekawe, czy w moim miastku znajdę otręby owsiane...
  • 14:43:19, 13-08-2012 zośka1234

    otręby owsiane są chyba łatwo dostępne, nie rozumiem dalczego miałabyś mieć problem z ich zakupem, zawsze możesz zamówić otręby np. przez internet.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć