09-12-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zbyt wysoka masa ciała może osłabić zdolności poznawcze, w tym pamięć.
Otyłość może uszkadzać mózg i wywoływać kłopoty ze . Ma wpływ na pogorszenie połączeń między neuronami, a więc i osłabienie funkcji poznawczych. Co istotne, zależność ta dotyczyła wywołanej niewłaściwą dietą.
Eksperci z Medical College of Georgia w Auguście ostrzegają, że nadmierna waga przekłada się na ograniczenie zdolności poznawczych. Jedncześnie wskazują, iż utrata nadatku kilogramów przywraca pełnię możliwości kognitywnych.
Z badań wynika, że zmienia zachowanie komórek mikrogleju odpowiedzialnych za ochronę neuronów mózgu. Dzięki tym komórkom, jeśli działają prawidłowo, nie dochodzi do zaburzeń zwiazanych z obecnością różnych odpadów, takich jak resztki komórek, niektóe lipidy, wirusy i bakterie.
Otyłość wywołuje przewlekły stan zapalny, który stymuluje odpowiedź immunologiczną poprzez komórki mikrogleju. Wobec tego, zamiast pochłaniać cząstki zbyteczne czy szkodliwe, zaczynają uszkadzać synapsy. W efekcie zaś trudniejszy staje się proces uczenia się.
Badanie przeprowadzono na myszach. Niektóre karmiono zdrową , inne otrzymywały jedzenie w 60 procentach złożone z . Po 12 tygodniach gryzonie karmione dietą wysokokaloryczną stały się otyłe i odkryto, że po tym czasie cechowały się one mniejszą liczbą synaps i osłabieniem ich funkcji.
W drugiej fazie eksperymentu sposób odżywiania pierwszej grupy nie uległ zmianie, a druga otrzymywała dietę niskokaloryczną, co pozwoliło schudnąć tym gryzoniom. Po dwóch miesiącach odchudzone zwierzęta odzyskały pierwotną liczbę i funkcję połączeń nerwowych. Nie dotyczyło to jednak myszy, które pozostały otyłe.
Jak komentują uczeni, w wyniku otyłości komórki mikrogleju niszczą synapsy. Jednakże jest to odwracalny proces. W efekcie diety o niskiej zawartości tłuszczu można całkowicie odwrócić te procesy komórkowe i przywrócić zdolności poznawcze.
Wyniki badań są dostępne w magazynie Brain, Behavior, and Immunity
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »