10-11-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
„Otyłość jest najczęstszym, po paleniu, czynnikiem wywołującym raka, którego przecież można uniknąć”, mówi profesor Martin Wiseman, współtwórca wspomnianego raportu. Choć wiele spośród produktów żywnościowych może się przyczyniać do rozwoju nowotworu, ryzyko wystąpienia choroby należy niwelować ograniczając spożycie niebezpiecznych artykułów. Odnosi się to np. do soli, Polacy jedzą około 15 gramów soli dziennie, podczas gdy norma wynosi 6 gramów. Nadmiar soli może mieć wpływ na rozwój raka żołądka.
Jeśli chodzi o przetworzone mięso, nie jest ono polecane ze względu na zawarte w nim azotany- konserwanty mogące wywoływać powstanie karcynogenów, które przyczyniają się do rozwoju choroby nowotworowej. Badania dowiodły, że u osób jedzących około 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie ryzyko zachorowania na raka odbytu wzrasta o 21%.
Autorzy raportu opracowali wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania i umożliwiające zminimalizowanie prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór:
• Utrzymuj BMI (Body Mass Index) na poziomie 21 – 23
• Przeznacz 30- 60 minut dziennie na aktywność fizyczną, polecany jest m. in. energiczny spacer
• Unikaj fast foodów
• Nie jedz więcej niż 500 gramów przetworzonego mięsa tygodniowo
• Ogranicz alkohol, kobiety nie powinny pić więcej niż jednego drinka dziennie, mężczyźni – nie więcej niż dwa
• Jedz pięć porcji warzyw dziennie
• Unikaj soli, pamiętaj, ze dzienna norma spożycia wynosi 6 gramów
• Nie stosuje suplementów diety, jeśli nie jest to konieczne
• Pacjenci, którzy chorowali na nowotwór powinni zasięgnąć rad w kwestii żywienia u specjalistów
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »