Strona głównaZdrowieOto, co jeść, by powstrzymać starzenie się

Oto, co jeść, by powstrzymać starzenie się

Chcesz jak najdłużej zachować młodość? Sięgnij po produkty, które zawierają związek silnie powstrzymujący starzenie się - są zdrowe, łatwo dostępne i bardzo smaczne.
Oto, co jeść, by powstrzymać starzenie się [Sałatka, © vaaseenaa - Fotolia.com] O jakie artykuły chodzi? O , , oraz różnego rodzaju kapustę. Wszystkie one zawierają NMN, czyli nikotynamid mononukleotydu, który może chronić przed spadkiem wytwarzania energii przez komórki. Z badań wynika też, że wymieniona substancja powstrzymuje przed przybieraniem wraz z wiekiem na wadze, zabezpiecza przed osłabieniem wrażliwości na insulinę, hamuje spadek sprawności fizycznej - wszystkie te zjawiska zaś są charakterystyczne dla procesu .

Jak przekonują badacze z Washington University School of Medicine w St. Louis, wspomniane korzyści wynikają z tego, że NMN zwiększa ilość NAD, czyli dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, który odpowiada za dostarczanie energii z komórek, a którego zaczyna brakować w starszym wieku.

W ramach badań na myszach uczeni dodawali NMN do wody, którą piły gryzonie. Okazało się, że już po kilku minutach od wypicia wody wspomniany związek znajdował się we krwi zwierząt. Autorzy monitorowali też efekty przyjmowania NMN w dłuższej perspektywie i okazało się, że gryzonie, którym podawano najwyższe dawki substancji, odznaczały się najmłodszym wiekiem biologicznym. Związek wzmocnił mięśnie, poprawił funkcje wątroby, zwiększył gęstość kości i wrażliwość na , a także usprawnił odporność, uchronił przed tyciem i poprawił . Słowem, okazał się prawdziwym eliksirem młodości.

Czy to oznacza, że dieta bogata w brokuły czy soję może przedłużyć życie? Autorzy badań są tu ostrożni. Podkreślają, że te produkty są bardzo zdrowe, ale trudno jest sądzić, że da się przyjąć odpowiednią ilość NMN jedynie z diety. Teraz chcą opracować suplement z dostatecznie dużą zawartością wspomnianego związku. Jednocześnie zauważają, że już samo jedzenie wspomnianych warzyw może sprzyjać większej ochronie przed problemami zdrowotnymi charakterystycznymi dla starszego wieku.

O badaniach można przeczytać w magazynie Cell Metabolism.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X