26-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czas wakacji i letnich urlopów to okazja do wypoczynku na świeżym powietrzu, dalekich podróży oraz próbowania egzotycznych przysmaków. Warto jednak mieć na uwadze, że wszystkie te przyjemności mogą okazać się śmiertelnym zagrożeniem w przypadku alergików. Jad owadów błonkoskrzydłych i pokarmy to najczęstsze przyczyny wstrząsu anafilaktycznego, którego wystąpienie wiąże się z koniecznością interwencji w szpitalnych oddziałach ratunkowych.
Eksperci kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” tłumaczą co zrobić, aby letni wypoczynek był bezpieczniejszy. Przez cały sierpień będą służyć pomocą, odpowiadać na pytania i edukować, jak zabezpieczyć się przed wstrząsem anafilaktycznym. W ramach kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” uruchomiony zostanie 1 sierpnia 2016 r. specjalny numer telefoniczny
800 800 422 gdzie bezpłatnie uzyskać będzie można poradę eksperta.
– Wiosną i latem szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergią pokarmową lub alergią na jad owadów błonkoskrzydłych. Spożycie uczulającego alergenu bądź , na którego jad jest się uczulonym, może wywołać anafilaksję, w tym jej najcięższą postać, czyli wstrząs anafilaktyczny, stanowiący zagrożenie życia. Dlatego zwłaszcza przebywając w miejscach odludnych, o utrudnionym dostępie do placówek służby zdrowia, niezmiernie ważne jest, abyśmy przestrzegali zasad bezpieczeństwa. W przypadku wystąpienia ostrej reakcji alergicznej należy pilnie wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. Objawy ciężkiej alergii rozwijają się średnio do 30 minut po kontakcie z alergenem pokarmowym, a do 10 minut po użądleniu – mówi dr hab. Ewa Cichocka-Jarosz, specjalista chorób alergicznych z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Z myślą o alergikach eksperci kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” opracowali kilka zasad, dzięki którym letni wypoczynek będzie bezpieczniejszy:
Uważaj na żądlące owady!- W miarę możliwości unikaj picia i jedzenia na zewnątrz. Uważaj zwłaszcza na słodkie napoje i produkty, owoce, dżemy, lody.
- Podczas jedzenia zawsze oglądaj każdykęs, który bierzesz do ust. Gdy jesz posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte.
- Unikaj picia z puszki lub ciemnej butelki – do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem.
- Zamykaj szczelnie kubły na odpadki i resztki żywności.
- Nie chodź boso i staraj się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów sprawdź, czy w środku nie znalazł się owad.
- Unikaj przebywania pośród kwitnących roślin (np. łąki, sady), szczególnie jeśli na ziemi leżą dojrzałe owoce.
- Przebywając w miejscach o wysokim narażeniu na użądlenia (np. w pobliżu pasieki, sadów z dojrzałymi owocami) noś przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach, np. biel, zieleń, beż (odzież w jaskrawych kolorach przyciąga owady). Pozostawiaj jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry (zakładaj długie spodnie, koszule, kapelusz, rękawiczki).
- Pamiętać, że zapach potu, silnych perfum oraz dezodorantów przyciąga owady.
- W pobliżu owadów nie wykonuj gwałtownych ruchów.
- Jeśli osa lub pszczoła w pobliżu, oddal się co najmniej na 50 metrów – mogą nadlecieć inne owady.
- Nie zabijaj owadów bez potrzeby, w pobliżu mogą być inne.
- Jeśli w przeszłości użądlenie przez pszczołę lub osę spowodowało u Ciebie uogólnioną reakcję alergiczną, stale noś przy sobie leki zalecone przez lekarza (w tym w razie wskazań preparat przeciwwstrząsowy do samodzielnego podania).
Bądź ostrożny z jedzeniem!- Jeśli jesteś uczulony na dany pokarm, a wybierasz się do znajomych, poinformuj ich, że dany składnik Cię uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a Ty będziesz czuć się bezpieczniej.
- Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych Ci wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający np. seler lub . WAŻNE: Zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
- W restauracji zwróć szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich szczegółowy skład.
- Pamiętaj o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów. W restauracji uprzedź obsługę, że jesteś uczulony na jakiś składnik. W miarę możliwości, kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu Twojej potrawy.
Pamiętaj!
Jeśli masz takie zalecenie lekarskie, miej przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego podania. 3 najważniejsze kroki w postępowaniu z osobą mającą wstrząs anafilaktyczny, które mogą uratować jej życie:
- KROK 1: Jak najszybciej należy wezwać pogotowie.
- KROK 2: Należy upewnić się czy poszkodowany ma przy sobie preparat przeciwwstrząsowy – adrenalinę do samodzielnego podania a następnie przekazać tę wiedzę ratownikowi medycznemu.
- KROK 3: Do czasu pojawienia się pogotowia ważne jest, aby zapewnić poszkodowanemu podstawową pomoc – udrożnić drogi oddechowe oraz w przypadku kiedy poszkodowany nie oddycha, uciskać klatkę piersiową i prowadzić sztuczne iddychanie (zgodnie z algorytmem 30 x 2).
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »