19-12-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Osteoporoza jest definiowana jako stan, w którym ilość tkanki kostnej w obrębie szkieletu zmniejsza się tak, że kości stają się porowate i kruche. Spadek masy kostnej osłabia strukturę kości, co znacznie zwiększa ryzyko złamań.
Dwa najważniejsze czynniki, które określają, czy rozwija się osteoporoza, to szczytowa masa kostna i tempo utraty masy kostnej.
Szczytowa masa kostna zależy od:
- czynników genetycznych
- rodzaju wykonywanej pracy i stylu życia
- dostarczanej organizmowi dawki wapnia i białka
- płci (kobiety mają mniejszą szczytową masę kostną)
- palenia papierosów (wpływa negatywnie na szczytową masę kostną)
- picia alkoholu (działa podobnie, jak palenie papierosów
Szybsza utrata masy kostnej jest spowodowana:
- menopauzą
- brakiem aktywności fizycznej
- paleniem papierosów i piciem alkoholu
- niskim spożyciem wapnia
- upływem czasu (wraz z wiekiem zmniejsza się tkanka kostna)
4 kroki, by zapobiec osteoporozie:
- aktywność fizyczna
- hormonalna terapia zastępcza (HTZ) po menopauzie
- rezygnacja z palenia papierosów i picia nadmiernych ilości alkoholu
- zrównoważona dieta bogata w wapń - przez całe życie.
Produkty bogate w wapń
Wapń jest niezbędny do utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu i prawidłowego funkcjonowania rożnych mechanizmów regulacyjnych. To podstawowy element tkanki kostnej, który jednocześnie odpowiada za dobre przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni. Wapń jest też niezbywalny w procesie krzepnięcia krwi oraz regulacji mechanizmów obronnych organizmu. Niedostateczna ilość wapnia skutkuje zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi oraz demineralizacją kości.
Wśród produktów obfitujących w wapń są: mleko, jogurt, ser żółty, twaróg, płatki owsiane, kakao, fasola, orzechy laskowe, natka pietruszki, kukurydza, chleb razowy.
Kobiety w wieku powyżej 50 lat potrzebują 1500 miligramów wapnia dziennie, podobnie mężczyźni po 65 roku życia.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »