Odkryliśmy, że orzechy włoskie w diecie zwiększają różnorodność bakterii w jelitach, a inne testy powiązały mniejszą różnorodność w z otyłością i innymi chorobami, takimi jak nieswoiste zapalenie jelit. Orzechy włoskie zwiększyły ilość m. in. bakterii Lactobacillus, zwykle mających związek z , co sugeruje, że orzechy te mogą pełnić funkcje prebiotyków - wyjaśnia dr Byerley. Prebiotyki to substancje dietetyczne, które poprawiają liczebność i aktywność pożytecznych bakterii.
Tagi: przeciwutleniacze, omega-3, probiotyki, mikrobiom, orzechy
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Kombucha i podobne napoje mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
Emulgatory w jedzeniu sprzyjają rozwojowi raka jelita grubego
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.