09-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Już niewielkie zmiany w diecie poprawiają , który oddziałuje na różne procesy w organizmie.
Ludzki mikrobiom jelitowy obejmuje biliony mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym. Mogą one wpływać na niemal wszystkie układy organizmu, w tym na metabolizm oraz działanie .
- Badania pokazały, że ludzie, w organizmach których jest wiele różnych drobnoustrojów, mają lepsze zdrowie i zdrowszą dietę niż ci pozostali - mówi prof. Penny M. Kris-Etherton z Penn State.
Dietetycy porównali efekty codziennego jedzenia 30 gramów z przekąskami o wyższej zawartości węglowodanów - krakersami i serem. Po sześciu tygodniach osoby, które jadły orzeszki ziemne, odznaczały się zwiększoną ilością Ruminococcaceae, grupy bakterii związanych ze zdrowym metabolizmem wątroby i funkcjami odpornościowymi.
Sprawdzono też wpływ mieszanek ziół i przypraw (takich jak , imbir, kminek, , rozmaryn, oregano, bazylia i tymianek) do kontrolowanych diety osób zagrożonych chorobami układu krążenia. Pod uwagę wzięto trzy dawki: około 1/8 łyżeczki, nieco ponad 3/4 łyżeczki i około 1 1/2 łyżeczki dziennie. Po czterech tygodniach eksperymentu odkryto wzrost różnorodności bakterii jelitowych, w tym wzrost Ruminococcaceae, u ludzi stosujących średnie i wysokie dawki ziół i przypraw.
- To bardzo prosta rzecz, którą może zrobić niemal każdy. Przeciętna amerykańska dieta jest daleka od ideału, więc sądzę, że każdy mógłby skorzystać na dodaniu i przypraw. To także sposób na zmniejszenie zawartości sodu w diecie, a przyprawianie posiłków w sposób, który sprawia, że zyskuje ona na smaku, jest naprawdę głównym kryterium wyboru jedzenia - zauważa prof. Kris-Etherton.
Na podstawie: