Strona głównaZdrowieOrkisz - zdrowy i smaczny

Orkisz - zdrowy i smaczny

W wielu sklepach pojawiły się produkty na bazie orkiszu: pieczywo, płatki, makarony, kawa a nawet piwo. Orkisz trudno jednak nazwać nowością rynkową, bo znany był już w starożytności, teraz jednak „cudowne zboże” odkrywane jest na nowo.
Orkisz jest podgatunkiem pszenicy. Jest odporny na warunki pogodowe i zanieczyszczenia, nie ma dużych wymagań glebowych i nie trzeba go nawozić, jest więc wymarzonym gatunkiem, dla właścicieli gospodarstw ekologicznych.

W ziarnie orkiszu znajduje się rodanid – substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Poza tym orkisz zawiera witaminy z grupy B, PP, żelazo, potas, wapń, kwas krzemowy i cynk oraz sporo białka, błonnika i korzystne dla układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie produktów z orkiszu poprawia wygląd naszej skóry, włosów, paznokci, rozjaśnia umysł i poprawia koncentrację. Kasza orkiszowa zapobiega tworzeniu się kamieni w pęcherzyku żółciowym, a kleik z orkiszu powinien na stałe zagościć na stołach chorych na cukrzycę, bo zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę.

Orkisz jest polecany właściwie wszystkim. Poprawia trawienie i zwiększa perystaltykę jelit, a przy tym szybko daje poczucie nasycenia, więc ułatwia odchudzanie. Pomaga również w stanach przewlekłego zmęczenia i wyczerpania organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, dusznicy bolesnej, dolegliwościach krążeniowych, chorobach wątroby i nerek. Warto po niego sięgnąć właśnie teraz, kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, bo nie tylko poprawia odporność, ale także rozgrzewa. A przy wszystkich swoich zaletach jest po prostu bardzo smaczny, ma przyjemny, słodkawo – orzechowy posmak.

Oprócz ziaren orkiszu wykorzystuje się także jego plewy. Kąpiel w wywarze z plewek pomaga w leczeniu wielu dolegliwościach skórnych, są one także stosowane jako wypełnienie poduszek, kołder i materaców. Spanie w „orkiszowej” pościeli usuwa wzmożone napięcie mięśniowe, łagodzi bóle, zapobiega powstawaniu odleżyn i odparzeń oraz ułatwia zasypianie.

Adrianna Buniewicz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:31:34, 27-09-2008 ciekawski

    Ja juz od dawna kupuje chleb orkiszowy,jest naprawde smaczny.Polecam i zycze smacznego.
  • 10:20:25, 12-06-2009 tusiaczek

    znalazłam ciekawy artykuł na temat orkiszu, może się przyda http://www.netbird.pl/
  • 10:25:10, 12-06-2009 tusiaczek

    znalazłam ciekawy artykuł na temat orkiszu polecam http://www.netbird.pl/
  • 10:49:07, 12-06-2009 Zdzisia

    Właśnie dzisiaj kupiłam chleb orkiszowy. Z masełkiem pycha.
  • 21:54:06, 12-06-2009 JAGODA57

    Od czasu do czasu sama piekę chlebek orkiszowy.Jest pyszny i zdrowy.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy