03-11-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym.
W ramach testów naukowcy narazili szczury na umiarkowane działanie toksyczne herbicydów, które zubożają antyoksydanty i powodują stres oksydacyjny. Okazało się, że zwierzęta, którym serwowano dietę zawierającą oliwę z oliwek, były częściowo chronione przed uszkodzeniem wątroby.
Badania przeprowadził Mohamed Hammami z University of Monastir w Tunezji wraz zespołem. Jak wskazał, oliwa z oliwek jest integralnym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Coraz więcej mamy dowodów na to, że może dać wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej, zapobiec niektórym nowotworom i modyfikować reakcję immunologiczną. Teraz wykazano, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym tkankę wątroby.
Uczeni podzielili zwierzęta na kilka grup - kontrolną, otrzymującą oliwę z oliwek i sześć grup, które były narażone na herbicyd „kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy" i jednocześnie niektórym z nich podawano oliwę z oliwek. U wszystkich gryzoni mających kontakt z herbicydem zanotowano uszkodzenia wątroby.
Jednakże oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wywołała wzrost aktywność enzymów antyoksydacyjnych oraz zmniejszenie markerów uszkodzenia wątroby.