Strona głównaZdrowieOliwa z oliwek a rak

Oliwa z oliwek a rak

Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Do wniosku o dobroczynnym wpływie oliwy z oliwek na nasze zdrowie doszli naukowcy z Kopenhagi. Uważają oni, że swoje działanie oliwa zawdzięcza tłuszczom nienasyconym, które hamują działanie wolnych rodników. Wolne rodniki to związki uszkadzające DNA, konsekwencją tego jest m.in. rozwój chorób nowotworowych.

Naukowcy spostrzegli, iż mieszkańcy południowej części Europy, w diecie których oliwa jest obecna od dawana, cieszą się lepszym zdrowiem, niż osoby nie włączające jej do swojej diety.
Korzystny wpływ oliwy na zdrowie potwierdziły też badania polegające na podawaniu uczestnikom 25 mililitrów oliwy dziennie. Tak niewielka zmiana w diecie zmniejszyła poziom szkodliwych dla zdrowia substancji o około 13 %.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy