12-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Liczenie kalorii od dziesięcioleci stanowi jeden z głównych elementów zdrowej diety, ale z nowego badania uczonych z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że już zmniejszenie ilości tłuszczu w menu tłuszczu bez sprawdzania kaloryczności posiłków może prowadzić do utraty na wadze
Naukowcy podjęli się usystematyzowanego przeglądu wyników 33 badań sprawdzających efekty redukcji tłuszczu w . Badania zostały przeprowadzone w Ameryce Północnej, Europie i Nowej Zelandii, a wzięło w nich udział prawie 74 tysiące osób. Uczestnicy byli w różnym stanie zdrowia i nie podejmowali aktywnych prób , więc analizując wyniki naukowcy mogli odkryć wpływ redukcji tłuszczu na wagę badanych.
Zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie powodowało obniżenie masy ciała o 1,6 kg w ciągu sześciu miesięcy, a obwodu talii przez 0,5 cm. Efekty takiej zmiany sposobu odżywiania się utrzymywały się przez kilka lat. I, co najważniejsze, wyniki były spójne - ci, którzy zrezygnowali z większej ilości tłuszczu, więcej stracili na wadze. Chociaż badani nie zmienili wielkości swoich posiłków, jakościowa modyfikacja pozwoliła im schudnąć.
Eksperci przede wszystkim rekomendują ograniczenie w diecie . Poza ładniejsza sylwetką, pozwala to także na zmniejszenie ryzyka i udarów.
Kilka sposobów na graniczenie tłuszczu w posiłkach:
- gotowe sosy i zupy można umieścić w lodówce na noc. Rano tłuszcz będzie można wybrać łyżką i zyskać w ten sposób dietetyczna wersję produktu;
- warto zamienić tłuste mleko na mleko odtłuszczne;
- zrezygnuj z jedzenia skóry z kurczaka i indyka;
- jako przekąskę wybierz owoce zamiast batonika czy ciastka.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »