27-07-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Wageningen University w Holandii wzięło udział 2 245 osób w wieku powyżej 55 lat. U żadnego z uczestników nie zdiagnozowano wcześniej nadciśnienia. Dietetycy dokładnie przeanalizowali sposób odżywiania się partycypantów szczególnie biorąc pod uwagę ilość i rodzaj nabiału w diecie.
Uczestnikom badano ciśnienie krwi na początku badania i dwa lata po jego rozpoczęciu. Nadciśnienie zostało określone jako ciśnienie na poziomie 140/90 mmHg lub wyższym.
Badacze odkryli, że u tych, którzy konsumowali największe ilości odtłuszczonego nabiału, ryzyko nadciśnienia było 31% niższe niż u pozostałych. Zależność ta nie zachodziła w przypadku produktów nabiałowych o wysokiej zawartości tłuszczu.
"Testy dowodzą, że dieta bogata w warzywa i owoce oraz odtłuszczony nabiał, może mieć istotne znaczenie w profilaktyce nadciśnienia", mówią autorzy badania. Ma to znaczenie tym większe, że w przeprowadzonym w 2002 roku badaniu oszacowano rozpowszechnienie nadciśnienia w Polsce na 29%.
Nadciśnienie jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca oraz udaru. Dolegliwość ta często uwarunkowana jest genetycznie, ale nierzadko dotyczy też osób otyłych i palaczy papierosów.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »