Strona głównaZdrowieOdpowiednia dieta ułatwia zachowanie dobrego zdrowia

Odpowiednia dieta ułatwia zachowanie dobrego zdrowia

Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Odpowiednia dieta ułatwia zachowanie dobrego zdrowia [fot. Bernadette Wurzinger from Pixabay]
- Priorytetem powinno być zwiększanie ilości produktów ochronnych, takich jak orzechy (których ludzie nierzadko unikają ze względu na wysoką kaloryczność), ryby i nabiał, zamiast ograniczania (zwłaszcza tłuszczów pełnotłustych) do bardzo małych ilości. Nasze wyniki pokazują, że nawet dwie porcje dziennie nabiału, głównie pełnotłustego, można włączyć do zdrowej diety. Badania nabiał, zwłaszcza pełnotłusty, może chronić przed nadciśnieniem i - mówi dr Andrew Mente z McMaster University.

- Ocenę zdrowej diety przeprowadzono na podstawie sześciu produktów spożywczych, z których każdy został powiązany z długowiecznością. Sprawdzana dieta obejmowała 2-3 porcje owoców dziennie, 2-3 porcje warzyw dziennie, 3-4 porcje roślin strączkowych tygodniowo, 7 porcji orzechów tygodniowo, 2-3 porcje ryb tygodniowo oraz 14 porcji produktów mlecznych (głównie pełnotłustych, ale z wyłączeniem masła i bitej śmietany) tygodniowo.

W porównaniu z najbardziej odległym od idealnego wzorca sposobem odżywiania się najzdrowsza dieta została powiązana z o 30 proc. niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, o 18 proc. niższym prawdopodobieństwem chorób układu krążenia, o 14 proc. niższym ryzykiem i 19 proc. niższym zagrożeniem .

- Jakkolwiek zdrowa dieta przekładała się na najwyższą ochronę dla zdrowia, powiązania były najsilniejsze na obszarach o jedzeniu o najniższej jakości, w tym w Azji Południowej, Chinach i Afryce, gdzie spożycie kalorii było niskie i dominowały produkty z rafinowanych węglowodanów. Oznacza to, że prawdopodobnie duża część zgonów i chorób sercowo-naczyniowych na całym świecie może być spowodowana raczej niedożywieniem, czyli niedostateczną ilością energii z diety i brakami żywności ochronnej, a nie nadmiarem jedzenia. To podważa obecne przekonania - mówi profesor Salim Yusuf, współautor badań.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć