Strona głównaZdrowieObrazy umysłowe nowym "lekiem" na otyłość

Obrazy umysłowe nowym "lekiem" na otyłość

Wyobrażenie sobie spożywania określonego posiłku sprawia, że jada się go mniej, mówią uczeni.
Naukowcy przekonują, że odkryli nowy sposób na powstrzymanie się od nadmiernego jedzenia, a w konsekwencji na zmniejszenie wagi. Tą rewolucyjną metodą ma być wyobrażenie sobie pałaszowania danego posiłku przed realnym zjedzeniem go.

Wielokrotne wyobrażanie sobie spożycia określonej żywności ogranicza apetyt na to w danej chwili, stwierdził Carey Morewedge, profesor nauk społecznych w Carnegie Mellon University w Pittsburghu.
Większość ludzi uważa, że wyobrażanie sobie jedzenia zwiększa chęć na nie i zaostrza apetyt. Nasze wyniki pokazują, że nie jest to takie proste, stwierdził prof. Morewedge.

Myśląc o jedzeniu - o tym, jaki ma smak, zapach i wygląd - zwiększamy nasze apetyt. Jednakże wizualizowanie sobie konsumowania danego posiłku zmniejsza nań chęć.

Uczeni przeprowadzili szereg testów na potwierdzenie swojej tezy. W jednym z nich podzielono uczestników na trzy grupy. Pierwsza miała wyobrazić sobie 33 powtarzalnych działań, jedno po drugim. Grupa kontrolna wyobrażała sobie wrzucanie 33 monet do pralki (pralnie na żetony są popularne w USA). Inna grupa miała wizualizować wrzucenie trzech monet do pralki i zjedzenie trzydziestu cukierków M&Ms.

Osoby zaproszone do badań mogły zjeść dowolną liczbę M&Ms. Ci, którzy wyobrażali sobie zjedzenie trzydziestu cukierków, skonsumowali ich znacznie mniej niż uczestnicy z innymi wizualizacjami.

W kolejnych eksperymentach potwierdzono, że odpowiednio wykreowane wyobrażenia pomogą zmniejszyć rzeczywistą konsumpcję w wyniku procesu habituacji. Jednocześnie badacze podkreślali, że sama myśl o jedzeniu lub wyobrażenie sobie jedzenie innego posiłku nie powodowało zmniejszenia konsumpcji danej żywności.

Wyniki badań opublikowano w grudniowym wydaniu magazynu „Science".

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy