Strona głównaZdrowieO otrębach owsianych w kilku zdaniach

O otrębach owsianych w kilku zdaniach

Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
O otrębach owsianych w kilku zdaniach [© Carmen Steiner - Fotolia.com] B jak beta-glukany

Dawniej błonnik pokarmowy uważano za substancję balastową, ponieważ ludzki organizm nie wykorzystywał go w żaden sposób. Dziś wiemy, że m.in. pomaga zachować uczucie sytości na dłużej, gdyż wchłania w żołądku płyny i pęcznieje. W ten sposób utrzymuje uczucie sytości na dłuższy czas. Otręby owsiane w porównaniu z np. pszennymi, mają wyższą zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego część stanowią beta-glukany. Są to specjalne substancje, zaliczane do grupy węglowodanów złożonych, odpowiedzialne za odporność naszego organizmu.

Beta-glukany to rozpuszczalna w wodzie frakcja , która absorbuje wszelkie toksyny, nawet metale ciężkie. Ponadto mają zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli, odpornych na działanie enzymów trawiennych.

Gdzie ich szukać? Doskonałym źródłem beta-glukanów są właśnie otręby, wystarczy ich zaledwie 50 g(ok. 5 łyżek), by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na beta-glukany (około 3g).

Niższy cholesterol

W badaniu przeprowadzonym wśród dzieci z (podwyższone powyżej normy stężenie cholesterolu w osoczu krwi) wykazano, że spożycie 3 g beta-glukanów dziennie przez 4 tygodnie zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego o około 7%. Dowiedziono ponadto, że stosowanie przez 40 dni diety zawierającej od 1 do 5% beta-glukanów może obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego o 39%, triglicerydów o 21%, a lipoprotein LDL cholesterolu o około 60%.

Analiza 22 badań klinicznych wykazała, że w większości z nich zaobserwowano obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego od 4 do 15%. Działanie hipocholesterolemiczne produktów owsianych było niezależne od zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego o 2%, a cholesterolu lipoprotein LDL o 5% wykazano przy spożywaniu 3 g beta-glukanów dziennie (czyli 2/3 filiżanki zwykłych płatków owsianych/otrąb lub 1/3 filiżanki otrąb owsianych).

Ochrona przed cukrzycą

Beta-glukany zawarte w otrębach owsianych przeciwdziałają również szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak przez wzgląd na ich niski indeks glikemiczny (IG). Dlatego też poleca się je ludziom chorym na typu 2.

Dodatek do wszystkiego

Otręby są stosowane z lubością przez miłośników zdrowych ciastek jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych. Dzięki neutralności smaku można je dodawać zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do potraw płynnych (zupy, zupy-kremy, dipy), ale dużo osób chętnie dosypuje je do jogurtów z wkrojonymi owocami. Obok nasion słonecznika, pestek dyni i różnego rodzaju płatków otręby stanowią ważny składnik pieczywa. Niektóre rodzaje bułek są zrobione właśnie na bazie otrąb owsianych wysokobłonnikowych. Jak widać, możliwości ich wykorzystania w kuchni są wyjątkowo duże, więc śmiało, zastosujmy je do zalecanych pięciu posiłków dziennie.

Otręby owsiane w pigułce:
  • zmniejszają wchłanianie cholesterolu przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi
  • spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku
  • usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
  • poprawiają odporność immunologiczną
  • regulują ciśnienie krwi
  • zapobiegają powstawaniu zakrzepów
  • są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
  • działają ochronnie na śluzówkę jelit
  • skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
  • są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
  • pęcznieją w żołądku dając poczucie sytości
  • są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość
  • przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację
  • kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy