21-10-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Naukowcy z University of Illinois poddali myszy specjalnej diecie, która zawierała luteolinę, a następnie ocenili stan komórki mózgowych gryzoni, aby sprawdzić, czy dieta miała na nie korzystny wpływ. Odkryli, że myszy jedzące żywność bogatą w luteolinę miały mniej cytokin prozapalnych, cząsteczek, od których zależy inicjacja reakcji zapalnej i które mogą spowodować różne objawy, w tym senność, utratę apetytu, zaburzenia pamięci i stany depresyjne.
Jak zaznaczają badacze, efekty badań na myszach mogą nie dotyczyć w takim samym stopniu ludzi. Jednak ważnym odkryciem jest, że niedrogie i dostępne warzywa mogą hamować zmian wywołane stanami zapalnymi mającymi miejsce w procesie starzenia się mózgu. Poza tym warto dodać seler do swojego menu, ponieważ ma mało kalorii i dużo błonnika. Papryka czerwona zawiera beta-karoten i stanowi bogate źródło witaminy C, w zielonej znajdziemy znaczną ilość kwasu foliowego i witaminy E, żółta i pomarańczowa są bogate w luteinę pomagającą dbać o dobry wzrok.
Inna żywność zawierająca luteolinę to marchew, oliwa z oliwek, mięta, rozmaryn i rumianek.