26-01-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
- Nasze badanie wykracza poza proste pytanie: „czy sięgać po węglowodany czy nie?" Analizujemy dietę niskowęglowodanową i szczegółowo pokazujemy, jak skład tej diety może wpływać na wagę na przestrzeni lat, a nie tylko tygodni czy miesięcy - wyjaśnia Binkai Liu z T. H Chan School of Public Health.
Jakkolwiek wiele badań wykazało korzyści wynikające z ograniczenia węglowodanów dla krótkotrwałej , ale rzadko sprawdzano wpływ różnych diet niskowęglowodanowych na długoterminowe utrzymanie masy ciała. Teraz oceniono efekty tych jadłospisów u ponad 120 tysięcy ludzi w ciągu ponad trzech dekad.
Pogrupowano menu o niskiej zawartości węglowodanów na: ogólną (TLCD), kładącą nacisk na ogólnie niższe spożycie węglowodanów; dietę niskowęglowodanową pochodzenia zwierzęcego (ALCD), zawierającą więcej białka i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; dietę niskowęglowodanową opartą na warzywach (VLCD), bogatą w białka i tłuszcze pochodzenia roślinnego; zdrową dietę niskowęglowodanowa (HLCD), wyróżniającą się , zdrowymi tłuszczami oraz mniejszą ilością rafinowanych węglowodanów; oraz niezdrową dietę niskowęglowodanową (ULCD), kładąca nacisk na białka pochodzenia zwierzęcego, niezdrowe tłuszcze i węglowodany pochodzące m. in. przetworzonego pieczywa i płatków zbożowych.
Jak się okazało, diety składające się z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów są istotnie powiązane z wolniejszym długoterminowym przyrostem masy ciała.
Ci, którzy przestrzegali TLCD, ALCD i ULCD, przybrali na wadze więcej w porównaniu z tymi, którzy stosowali HLCD.
Powiązania te były najbardziej widoczne wśród uczestników młodszych (poniżej55 lat), z nadwagą lub otyłością i/lub mniej aktywnych fizycznie.
- Najważniejszy wniosek jest taki, że nie wszystkie diety niskowęglowodanowe są sobie równe pod względem długoterminowej kontroli wagi. Warto stosować takie, które kładą nacisk na zdrową żywność, w tym pełne ziarna, owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne - wyjaśnia prof. Qi Sun z T. H Chan School of Public Health.
Na podstawie: