Strona głównaZdrowieNiedobory witaminy K sprzyjają niepełnosprawności

Niedobory witaminy K sprzyjają niepełnosprawności

Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Niedobory witaminy K sprzyjają niepełnosprawności [fot. sarcifilippo from Pixabay]
- Ze względu na rosnącą populację osób starszych ważne jest, abyśmy znali różnorodne czynniki ryzyka niepełnosprawności ruchowej - mówi Kyla Shea z Uniwersytetu Tufts.

- Niski stan witaminy K ma związek z występowaniem chorób przewlekłych, które prowadzą do niepełnosprawności, ciągle jednak związek jest niejasny. Jak ustalono niski poziom zbiega się z wolniejszą prędkością chodu i wyższym ryzykiem - dodaje Shea.

Seniorzy z niskim poziomem krążącej witaminy K byli prawie 1,5 raza bardziej narażeni na ograniczenia ruchowe i prawie dwukrotnie bardziej narażeni na w porównaniu do ludzi z dostateczną ilością tej witaminy. Dotyczyło to zarówno mężczyzn, jak i kobiet.

Wybraliśmy dwa biomarkery, które odzwierciedlają poziom witaminy K, jednak mogą na nie również wpływać dodatkowe znane lub nieznane czynniki. Dlatego są dalsze eksperymenty, aby lepiej zrozumieć mechanizmy biomarkerów i witaminy K oraz ich rolę w mobilności - uważa Sarah Booth z Uniwersytetu Tufts.

Do testów zaproszono ponad 1300 kobiet i mężczyzn w wieku 70-79 lat. Mobilność uczestników mierzono co sześć miesięcy przez sześć do dziesięciu lat. Ograniczenie ruchu zostało zdefiniowane jako dwie kolejne półroczne trudności z przejściem czterystu metrów lub pokonaniem 10 kroków bez odpoczynku. Za niepełnosprawność ruchową uznano bardzo dużą trudność lub niemożność chodzenia bądź wspinania się w takiej samej odległości.

Najlepsze źródła witaminy K w pożywieniu to warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż i brokuły oraz niektóre produkty mleczne. Jedna miseczka surowego szpinaku dostarcza 145 mikrogramów (mcg) witaminy K1, czyli 181 procent zalecanej dziennej dawki; jedna filiżanka surowego dostarcza 113 mcg, tj. 141 procent; pół miski siekanych gotowanych daje 110 mcg, czyli 138 procent.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy