21-07-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
- Ze względu na rosnącą populację osób starszych ważne jest, abyśmy znali różnorodne czynniki ryzyka niepełnosprawności ruchowej - mówi Kyla Shea z Uniwersytetu Tufts.
- Niski stan witaminy K ma związek z występowaniem chorób przewlekłych, które prowadzą do niepełnosprawności, ciągle jednak związek jest niejasny. Jak ustalono niski poziom zbiega się z wolniejszą prędkością chodu i wyższym ryzykiem - dodaje Shea.
Seniorzy z niskim poziomem krążącej witaminy K byli prawie 1,5 raza bardziej narażeni na ograniczenia ruchowe i prawie dwukrotnie bardziej narażeni na w porównaniu do ludzi z dostateczną ilością tej witaminy. Dotyczyło to zarówno mężczyzn, jak i kobiet.
Wybraliśmy dwa biomarkery, które odzwierciedlają poziom witaminy K, jednak mogą na nie również wpływać dodatkowe znane lub nieznane czynniki. Dlatego są dalsze eksperymenty, aby lepiej zrozumieć mechanizmy biomarkerów i witaminy K oraz ich rolę w mobilności - uważa Sarah Booth z Uniwersytetu Tufts.
Do testów zaproszono ponad 1300 kobiet i mężczyzn w wieku 70-79 lat. Mobilność uczestników mierzono co sześć miesięcy przez sześć do dziesięciu lat. Ograniczenie ruchu zostało zdefiniowane jako dwie kolejne półroczne trudności z przejściem czterystu metrów lub pokonaniem 10 kroków bez odpoczynku. Za niepełnosprawność ruchową uznano bardzo dużą trudność lub niemożność chodzenia bądź wspinania się w takiej samej odległości.
Najlepsze źródła witaminy K w pożywieniu to warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż i brokuły oraz niektóre produkty mleczne. Jedna miseczka surowego szpinaku dostarcza 145 mikrogramów (mcg) witaminy K1, czyli 181 procent zalecanej dziennej dawki; jedna filiżanka surowego dostarcza 113 mcg, tj. 141 procent; pół miski siekanych gotowanych daje 110 mcg, czyli 138 procent.
Na podstawie: