01-11-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
![Mniej cukru, więcej pamięci [© Frog 974 - Fotolia.com] Mniej cukru, więcej pamięci [© Frog 974 - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Mniej-cukru-wiecej-pamieci_img52743bc6ccfed.jpg)
Im mniej cukru, tym „więcej" pamięci. Taki wniosek wysnuli uczeni z Uniwersytetu Charité w Berlinie. Tłumaczą, że zmniejszenie ilości glukozy we krwi poprawia, przynajmniej u osób w pewnym wieku, .
Badania wykazały również, że u ludzi z wyższym poziomem cukru we krwi zmniejsza się objętość hipokampa - części mózgu biorą udział w procesach pamięciowych.
Badacze doszli do takich wniosków po dokonaniu pomiaru poziomu cukru we krwi 141 zdrowych osób w średnim wieku 63 lata. A także po wykonaniu skanów mózgu u uczestników oraz poddaniu ich testom pamięci.
Wyniki sugerują, że nawet u osób, które mają poziom we krwi w normie, obniżenie jego ilości może być obiecującą strategią uniknięcia problemów z pamięcią i związanego z wiekiem spadku zdolności poznawczych, mówi Agnes Flöel, koordynatorka badań. Zdaniem uczonej, aby poprawić zdolności zapamiętywania u już nie najmłodszych ludzi warto ograniczyć kaloryczność posiłków i zwiększyć .
Wyniki badań opublikowano w magazynie Neurology.