Strona głównaZdrowieMniej cukru, więcej pamięci

Mniej cukru, więcej pamięci

Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
Mniej cukru, więcej pamięci [© Frog 974 - Fotolia.com] Im mniej cukru, tym „więcej" pamięci. Taki wniosek wysnuli uczeni z Uniwersytetu Charité w Berlinie. Tłumaczą, że zmniejszenie ilości glukozy we krwi poprawia, przynajmniej u osób w pewnym wieku, .

Badania wykazały również, że u ludzi z wyższym poziomem cukru we krwi zmniejsza się objętość hipokampa - części mózgu biorą udział w procesach pamięciowych.

Badacze doszli do takich wniosków po dokonaniu pomiaru poziomu cukru we krwi 141 zdrowych osób w średnim wieku 63 lata. A także po wykonaniu skanów mózgu u uczestników oraz poddaniu ich testom pamięci.

Wyniki sugerują, że nawet u osób, które mają poziom we krwi w normie, obniżenie jego ilości może być obiecującą strategią uniknięcia problemów z pamięcią i związanego z wiekiem spadku zdolności poznawczych, mówi Agnes Flöel, koordynatorka badań. Zdaniem uczonej, aby poprawić zdolności zapamiętywania u już nie najmłodszych ludzi warto ograniczyć kaloryczność posiłków i zwiększyć .

Wyniki badań opublikowano w magazynie Neurology.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy