22-11-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Mieszanka miodu i octu, znana również jako oksymel, od dawna jest stosowana jako środek leczniczy w medycynie tradycyjnej, teraz zaś naukowcy ustalili, że taka kombinacja może być wykorzystywana w leczeniu ran.
Infekcje bakteryjne mogą być trudne do wyleczenia, szczególnie gdy są chronione przez biofilm - warstwę złożoną z bakterii, które mogą ściśle przylegać do powierzchni ciała w przypadku zakażenia . Bakterie chronione w biofilmie są trudne do zniszczenia, a stosowane obecnie metody leczenia nie zawsze są skuteczne w ich usuwaniu.
Już wcześniej wykazano skuteczność niektórych naturalnych środków w leczeniu infekcji. Przykładowo, odkryto, że ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i wspomaga , a ocet także jest użytecznym środkiem antyseptycznym.
Teraz sprawdzono, co się stanie, gdy połączenie miodu i octu zostanie zastosowane do biofilmów bakterii hodowanych w laboratorium. Wśród dawnych porad zauważyliśmy rekomendacje łączenia miodu i octu do przemywania lub opatrywania ran i obrzęków, co zainspirowało nas do sprawdzenia tej kombinacji w naszej analizie - mówi dr Erin Connelly, współautorka badań.
Porównując stosowanie samego i kwasu octowego, a następnie w połączeniu z miodem, odkryto, że to właśnie taki złożony specyfik był najlepszy. - Zastosowaliśmy niską dawkę miodu, która sama w sobie nie zabiła bakterii, oraz niską dawkę kwasu octowego, która również nie była w stanie samodzielnie zabić bakterii. Dawki były niższe niż te, których obecnie używają u pacjentów pielęgniarki zajmujące się leczeniem ran. Kiedy połączyliśmy takie niewielkie ilości octu i miodu, zaobserwowaliśmy śmierć dużej liczby bakterii. Teraz trzeba sprawdzić, czy połączenie wspomnianych substancji może pomóc pacjentom, którzy nie reagują na żaden specyfik stosowany samodzielnie - mówi dr Freya Harrison, współautorka badań.
Odkryto też, że niektóre naturalne octy miały większą zdolność do zabijania bakterii niż równoważna dawka czystego kwasu octowego. W szczególności octy z granatów wykazywały silną aktywność przeciwbakteryjną.
Na podstawie: