05-10-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czy miód jest lepszy niż inne rodzaje cukru? Jane Garton z sagazone postanowiła sprawdzić, jak pożyteczne dla naszego organizmu jest spożywanie miodu.
Miód stosowany jest od czasów starożytnych jako pożywienie, ale i jako substancja lecznicza. Egipcjanie używali go, aby zwiększyć płodność, Grecy uważali miód za jedzenie, które przydaje sił i przedłuża życie. Lekarze do II wojny światowej wykorzystywali ten specyfik na oparzenia i rany. Dziś także jest ceniony dzięki swym antybakteryjnym i leczniczym właściwościom.
„Miód wykazuje antybakteryjne własności np. w przypadku salmonelli czy gronkowca złocistego. Ponadto, efektywnie leczy rany zainfekowane różnymi bakteriami, m. in. MRSA (gronkowcem złocistym opornym na metycylinę, który stanowi częstą przyczynę zakażeń wewnątrzszpitalnych)", mówi Martina Watts, specjalistka zajmująca się leczeniem żywieniowym.
Miód Manuka pochodzący z Nowej Zelandii stanowi jeden z najlepiej przebadanych rodzajów miodu w tej dziedzinie. Badanie przeprowadzone przez profesora Petera Molana z Waikato University w Nowej Zelandii wykazały, że Manuka, poza tym, iż zawiera wodę utlenioną produkowaną przez enzym oksydazę glukozową, ma wyjątkowe komponenty, niezawarte w innych miodach. Prof. Molan uważa, że Manuka jest silną bronią w walce z infekcjami.
Produkowany lokalnie miód może być skutecznym lekarstwem na objawy kataru siennego, a zmieszany z gorącą wodą i sokiem cytrynowym jest też popularnym środkiem łagodzącym ból gardła i kaszel z odksztuszaniem.
Miód to jednak nie tylko lek, posiada też liczne wartości odżywcze. „Dostarcza glukozę oraz fruktozę i jest słodszy oraz łatwiej przyswajalny niż cukier, którym zwykliśmy słodzić herbatę", mówi Martina Watts. „Ponadto zawiera: aminokwasy, enzymy, minerały, kompleks witamin z grupy B, witaminy C, D oraz E. Jednakże, 50% z nich ulega utracie w wyniku komercyjnego przetwarzania lub przygotowania w wysokiej temperaturze", dodaje.
Miód stanowi zatem zdrowszą „opcję" niż cukier rafinowany, ponieważ pomaga dostarczyć organizmowi wielu wartości odżywczych, a pozostaje przy tym skoncentrowanym źródłem słodyczy. Z drugiej strony, ten ostatni aspekt sprawia, że osoby, które pozostają na diecie niskocukrowej lub u których zaburzony jest poziom cukru we krwi, powinny ograniczyć ilość jego spożycia.
Heather Caswell z British Nutrition Foundation wskazuje też, że miód jest dość kaloryczny. „Poleca się konsumpcję miodu w niewielkich ilościach, zbyt duże dawki mogą przyczynić się do uzyskania dodatniego bilansu energetycznego i skutkować dodatkowymi kilogramami", wyjaśnia Caswell.
Być może zatem, jak przekonuje dietetyk Liz Tucker, miód nie powinien być uważany za środek doskonały. Jest dobrym źródłem energii i należy spożywać go raczej jako pyszny dodatek niż jako substytut odżywczego pożywienia, takiego jakie stanowią warzywa i owoce.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »