22-12-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Dotychczas wśród orzechów to orzechy włoskie cieszyły się największą popularnością jeśli chodzi o prozdrowotne korzyści dla serca. Zawierają bowiem w większych ilościach niż inne orzechy kwas alfa-linolenowy, który zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca i innych dolegliwości. Teraz jednak palma pierwszeństwa może przypaść migdałom.
Uczeni z School of Public Health przy Loma Linda University wykazali, że dodając migdały do swego menu można poprawić wrażliwość na insulinę, a więc zapobiec wystąpieniu cukrzycy i obniżyć poziom złego cholesterolu.
Naukowcy podzielić 65 uczestników w średnim wieku 53 lata na dwie grupy. U Wszystkich zanotowano stan przedcukrzycowy. Jedna grupa była poddana normalnej diecie, druga spożywała posiłki z dodatkiem migdałów.
Diety zawierały tę samą liczbę kalorii, ale grupa spożywająca migdały dostarczała 20% kalorii właśnie dzięki tym orzechom. Obie diety były oparte na wytycznych wydanych przez American Diabetes Association, cechowały się niską zawartością tłuszczu, niskokalorycznością i zawierały dużo warzyw i owoców.
Po 16 tygodniach diety, osoby, które jadły migdały miały znacznie niższy poziom LDL ("złego" cholesterolu) niż pozostali uczestnicy. Ich organizmy wykazywały też bardziej adekwatną wrażliwość na insulinę.
Konieczne są dalsze badania, wspomniane wyniki są jednak obiecujące. Jedzenie orzechów mogło pomóc zachować uczestnikom badania uczucie pełności dłużej, co być może miało wpływ, na ilość spożywanych pokarmów.
Wyniki badania opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »