Strona głównaZdrowieMigdały pomagają kontrolować poziom cukru

Migdały pomagają kontrolować poziom cukru

Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i wyeliminować skoki poziomu glukozy po jedzeniu, wynika z badań w Kanadzie.
Migdały mogą mieć znaczący wpływ na zmniejszenie i uwalnianie w organizmie po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany, mówią uczeni z Uniwersytetu w Toronto.

Dotychczas przeprowadzone testy wykazały, że zmniejszają stężenie „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Teraz dowiedziono, że dołączenie ich do diety może pomóc w zarządzaniu poziomem glukozy we krwi.

W ramach badań uczeni sprawdzili wpływ pięciu posiłków spożytych przy różnych okazjach na poziom glukozy u 15 zdrowych osób.

© tycoon101 - Fotolia.comDwa posiłki miały funkcje kontrolne i zawierały białe pieczywo, pozostałe dania obejmowały: białe pieczywo i 60 gramów migdałów, ryż gotowany na parze oraz tłuczone ziemniaki. Wszystkie posiłki zawierały podobną ilość węglowodanów, tłuszczów i białek (co uzyskano dzięki dodaniu odpowiednich ilości masła i sera).

Okazało się, że wskaźniki glikemii po zjedzeniu posiłków z ryżem i migdałami był znacznie niższy niż po ziemniaczanym daniu (odpowiednio 38, 55 i 94).

Wyniki badan opublikowano w Journal of Nutrition.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:27:50, 20-07-2013 ~gość: 78.8.112.xxx

    czy z ziemniakami też podano migdały?jak porównywać to do ryzu dodać migdały i do ziemniaków,inaczej to nie ma sensu.
  • 16:15:12, 24-07-2013 Katarzyna i Jerzy

    Naturalne żródła argininy; żywność bogata w białko, soja, słonecznik, ryż, orzechy, mleko, jogurty, kasze.
    Arginina jest wskazana dla osób dorosłych, ponieważ organizm z czasem przestaje ją samodzielnie wytwarzać. W między czasie arginina normalizuje rytm serca, reguluje metabolizm. Choroby metaboliczne takie jak; cukrzyca, wysoki cholesterol, starzenie się skóry(składnik kolagenu), miażdżyca (zmniejsza lepkość krwi), nie wystepują tak często u osób przyjmujących argininę.

    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy