Strona głównaZdrowieMechanizmy obrony przed chorobą tkwią w naturze

Mechanizmy obrony przed chorobą tkwią w naturze

Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Mechanizmy obrony przed chorobą tkwią w naturze

to fitosubstancje odżywcze występujące w pospolitych owocach i warzywach, takich jak jabłka, cebula czy . Z perspektywy historycznej są elementem podstawowej diety człowieka. Obserwowany obecnie spadek spożycia owoców i warzyw może przyczyniać się do wzrostu zapadalności na choroby przewlekłe.

Brakuje wiedzy na temat sposobu funkcjonowania fitosubstancji odżywczych i ich zawartości w różnych artykułach spożywczych, co hamuje postęp w ustalaniu ich oddziaływania na zdrowie. Ponadto znakomita część badań w tej dziedzinie jest sponsorowana przez przedsiębiorstwa spożywcze, które chcą wypromować swoje produkty, co czasami skutkuje niedostatkiem krytycznej ewaluacji.

Projekt FLORA (Flawonoidy i powiązane fenole na rzecz zdrowego życia poprzez doustne przyjmowanie zalecanych przeciwutleniaczy) zgromadził interdyscyplinarny zespół dietetyków, badaczy medycznych i genetyków roślin w celu przeprowadzenia systematycznej analizy prozdrowotnego oddziaływania flawonoidów roślinnych i powiązanych fenoli.

Czteroletni projekt skupił się na prozdrowotnym oddziaływaniu tych bioaktywnych substancji odżywczych, co zaowocowało europejskimi zaleceniami dziennego spożycia.

W toku prac wykorzystane zostały ogromne postępy w genetyce, naukach molekularnych i badaniach genomicznych, które umożliwiły hodowlę roślin zróżnicowanych pod względem ilości i typu akumulowanych fenoli.

W toku projektu FLORA opracowane zostały z wykorzystaniem nowej technologii trzy podstawowe artykuły spożywcze: odmiany kukurydzy, pomidora i . Następnie posłużyły one w badaniach kontrolowanych do oceny oddziaływania spożywanych flawonoidów i powiązanych, bioaktywnych substancji spożywczych u myszy, będących modelami konkretnych chorób człowieka.

Równolegle naukowcy porównali czerwone i żółte pomarańcze o różnej zawartości flawonoidów w testach z udziałem ludzi, aby ustalić zdolność fitosubstancji odżywczych do ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi i udarem.

Badania prowadzone w ramach projektu FLORA umożliwiły identyfikację niektórych mechanizmów, wykorzystywanych przez bioaktywne substancje odżywcze do ochrony przed chorobami na poziomie komórkowym. Naukowcy ocenili także wpływ obróbki po zbiorach i przetwórstwa spożywczego na poziom flawonoidów oraz zbadali, na ile skutecznie są one wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka.

Uzyskane wyniki powinny wspomóc promocję większego spożycia artykułów zawierających flawonoidy, które mają korzystny wpływ na zdrowie, z naciskiem na tradycyjne metody produkcji i rolnictwo. Partnerzy projektu FLORA opublikowali też w swojej witrynie katalog artykułów spożywczych będących sprawdzonym źródłem flawonoidów.

Projekt, realizowany pod kierunkiem Centrum im. Johna Innesa ze Zjednoczonego Królestwa, zgromadził 11 partnerów z pięciu krajów unijnych i Turcji. FLORA jest częścią szeroko zakrojonych, unijnych inicjatyw spożywczych. Wkład UE w projekt wniósł 3,3 mln EUR.

Więcej informacji:

Karta informacji o projekcie:


Ulotka FLORA


Centrum im. Johna Innesa

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy