26-05-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niemcy ostrzegają konsumentów, by zachowali szczególną ostrożność podczas jedzenia pomidorów, sałaty, czy ogórków. Według specjalistów właśnie te warzywa wywołały masowe zatrucia pokarmowe, w wyniku których kilka osób zmarło.
Berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł, że wspomniane powyżej surowe warzywa pochodzące prawdopodobnie z północy kraju były zanieczyszczone m. in. bakteriami Escherichia coli. Ich zjedzenie na surowo spowodowało falę niebezpiecznych dla zdrowia i życia zatruć pokarmowych.
Od kilku dni z Niemiec napływają niepokojące informacje o przypadkach zatruć pokarmowych, dotychczas wykryto przypadki tych dolegliwości u kilkuset osób.
Jak podała agencja dpa, około 140 osób zachorowało na zespół hemolityczno-mocznicowy (haemolytic uraemic syndrome, HUS) spowodowany przez EHEC, co najmniej trzy zmarły, a u setek chorych podejrzewa się opisywane zatrucie. Urzędnicy twierdzą, że liczba przypadków jest bardzo duża, zwykle bowiem występuje około 1000 zakażeń EHEC i 60 przypadków HUS rocznie.
Najbardziej zagrożone są dzieci, wśród dorosłych zaś częściej pacjentami są kobiety. Zatrucia mogą prowadzić do ostrej niewydolności nerek, drgawki, udarów mózgu i śpiączki.
Eksperci apelują o dokładne mycie warzyw i ostrożność przy zakupie.