30-04-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Korzeń , czyli japońskie gobo, ma minimalny pozytywny wpływ na zdrowie jelita grubego, gdy jest spożywany na surowo lub po ugotowaniu. Jednak w badaniu na szczurach, które jadły gobo po fermentacji przez grzyby Aspergillus, okazało się, że taki łopian poprawia zdrowia okrężnicy. Jak odkryto, w procesie fermentacji powstają enzymy proteazy, które mogą być odpowiedzialne za poprawę zdrowia okrężnicy.
- Szczurom podawano dietę uzupełnioną preparatem proteazy pochodzącym ze sfermentowanego przez grzyby Aspergillus gobo i okazało się, że gryzonie mają w okrężnicach bakterie Bifidobacterium w ilości kilkaset razy wyższej niż szczury, którym nie podawano wspomnianego składnika. Poza poprawą mikroflory, zaobserwowaliśmy niezwykłą poprawę ogólnego środowiska ich okrężnic - mówi dr Norihisa Kato, współautor badań.
Bifidobacterium jest częstym elementem zdrowego jelita, ale staje się mniej liczna wraz z wiekiem. Niektóre badania powiązały zwiększenie ilości Bifidobacterium z lepszym zdrowiem psychicznym, poprawą funkcji odpornościowej i niższymi wskaźnikami chorób jelit, w tym zapalenia okrężnicy i .
Suplementy probiotyczne zawierające korzystne bakterie przydają dodatkowych komórek bakteryjnych dla organizmu. Produkty takie, jak np. niektóre błonniki pokarmowe i oligosacharydy, zwiększają ilość pożytecznych bakterii, które już są obecne w jelicie. Preparat proteazy pochodzący z Aspergillus może być nowym probiotykiem i ma silniejszy wpływ na Bifidobacterium w okrężnicy niż inne odmiany , w tym pokarmowy i oligosacharydy.
Kuchnia japońska zawiera wiele produktów fermentowanych z Aspergillus, w tym pastę sojową miso, wino ryżowe sake i wiele rodzajów marynowanych warzyw , które są przekąskami i dodatkami. W każdym razie na Uniwersytecie Hiroshima pokazano, że niezależnie od żywności, Aspergillus może odpowiadać za wytwarzanie różnych korzystnych enzymów.
- Ukończyliśmy trzy lata badań nad sfermentowanym gobo i zaczynamy rozumieć, który składnik produktu ma tak korzystny wpływ na bakterie w jelicie grubym - mówi dr Kato.
Na podstawie: