21-04-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
W ramach przeprowadzonych w Grecji badań oceniono wpływ czterech tygodni doustnego stosowania 2 gramów dziennie na właściwości tętnic palaczy papierosów. Wyniki pokazały, że krótkotrwałe zażywanie omega-3 poprawia sztywność naczyń tętniczych i łagodzi ostre palenie wywołane utraty wartości naczyniowych własności sprężystych u palaczy.
Te odkrycia sugerują, że omega-3 hamują szkodliwe skutki palenia tytoniu na funkcję tętnic, która jest niezależna prognostycznym markerem ryzyka sercowo-naczyniowego, oceniają uczeni z Uniwersytetu w Atenach.
W działaniu ochronnym na serce kwasy tłuszczowe omega-3 wydają się odgrywać tak znaczną rolę dzięki synergii wielu mechanizmów przeciwzapalnych i anty-miażdżycowych.
Ponadto eksperci zalecają, aby także osoby bez udokumentowanej historii jadły różnorodne ryby (najlepiej tłuste - bogate w kwasy omega-3). Powinno się je spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu.
Oczywiście jedynym sposobem na ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem tytoniu jest . Zdrowa dieta obejmująca kwasy omega-3 jest polecana wszystkim - zarówno palącym, jak i niepalącym.