29-09-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
- Dużo wiemy o roli diety w leczeniu raka i , ale oddziaływanie diety w przewlekłych chorobach płuc jest niedostatecznie zbadane - mówi dr Patricia A. Cassano z Uniwersytetu Cornell w Itace w stanie Nowy Jork. - Teraz mamy większą liczbę dowodów na to, że , które są częścią zdrowej diety, mogą być również ważne dla stanu płuc - dodaje.
Wcześniejsze testy sugerowały, że omega-3 mogą pomóc głównie ze względu na ich działanie przeciwzapalne. Teraz sprawdzono związek między poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi i funkcją płuc wraz z upływem czasu.
Jak się okazało po dwóch dekadach monitorowania zdrowia kilkunastu tysięcy osób w różnym wieku, wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi był powiązany ze zmniejszonym tempem osłabienia czynności płuc. Najsilniejszy związek dotyczył kwasu dokozaheksaenowego (DHA), kwasu tłuszczowego omega-3, który występuje w dużych ilościach w takich rybach, jak łosoś, tuńczyk i sardynki. DHA jest również dostępny jako suplement diety.
Zbadano też wybrane markery genetyczne we krwi, które są pośrednią miarą poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie, aby sprawdzić, jak korelują one ze zdrowiem płuc. Wyniki pokazały, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 - w tym DHA - był powiązany z lepszą pracą płuc.
Jak zaznaczają eksperci, badanie obejmowały jedynie osoby, które były ogólnie zdrowe, teraz chcą ocenić, czy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi ma jakiś wpływ na tempo pogorszenia się czynności płuc u osób chorych na , w tym u nałogowych palaczy.
Zgodnie z obecnymi wytycznymi żywieniowymi należy jeść co najmniej dwie porcje tygodniowo. Poza rybami i tłuszczem z nich, źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 są: orzechy i nasiona, oleje roślinne i wzbogacone produkty spożywcze.
Na podstawie: