28-05-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie kefiru może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi poprzez poprawę komunikacji między jelitami i mózgiem.
Kefir to sfermentowany probiotyczny napój mleczny, który pomaga utrzymać równowagę pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym. Teraz odkryto, że może mieć również dobry wpływ na poziom ciśnienia krwi.
Wcześniejsze testy pokazały, że zaburzenia w mogą u niektórych osób wywoływać nadmierne . Co więcej, stwierdzono, że probiotyki - żywe kultury bakteryjne, które są korzystne dla układu pokarmowego - obniżają ciśnienie, jednak odpowiadające za to mechanizmy pozostawały niejasne.
Przeprowadzono testy na szczurach. Części zwierząt z nadciśnieniem podawano , części zaś nie. Była też grupa kontrolna - gryzoni z normalnym ciśnieniem, które nie otrzymywały kefiru.
Po dziewięciu tygodniach szczury, które piły kefir, miały niższy poziom endotoksyn (substancji toksycznych związanych z niszczeniem komórek), niższe ciśnienie krwi i lepszą przepuszczalność jelit w porównaniu z pozostałymi zwierzętami. Zdrowe jelita przepuszczają część substancji, ogólnie jednak stanowią barierę chroniącą przed szkodliwymi bakteriami i innymi potencjalnie niebezpiecznymi związkami. Podawanie kefiru przywróciło naturalną równowagę czterech różnych bakterii w jelitach i enzymu w mózgu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wydaje się więc, że układ nerwowy i pokarmowy współpracują, by zmniejszyć .
- Nasze dane sugerują, że przeciwnadciśnieniowe mechanizmy związane z kefirem obejmują komunikację między mikroflorą jelitową i osią mózgu w przypadku nadciśnienia - mówią uczeni.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »